" Το Άγγελμα της Ημέρας "

10 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, την μεγάλη αυτή μορφή του μοναχισμού και της Εκκλησίας.

Γεννήθηκε στα Φάρασα και έλαβε το όνομα Θεόδωρος. Αυτός και ο αδελφός του έμειναν ορφανοί νωρίς και την επιμέλειά τους ανέλαβαν συγγενείς. Το μονοπάτι που θα ακολουθούσε ο νεαρός Θεόδωρος δόθηκε από ένα θαυμαστό γεγονός, όταν ο Άγιος Γεώργιος, έσωσε το μικρό αγόρι από βέβαιο πνιγμό. Από τότε ο Θεόδωρος αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει καλόγερος.

Τελείωσε τις σπουδές του στη Νίγδη και στην Σμύρνη και σε ηλικία 26 ετών εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Φλαβιανών του Τιμίου Προδρόμου. Η ανάγκη που είχε ο χώρος της Μικράς Ασίας για δασκάλους, οδήγησε τον Μητροπολίτη Παΐσιο τον Β’ να τον χειροτονήσει διάκονο και να τον στείλει στα Φάρσαλα. Εκεί, με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, δίδαξε στα Ελληνόπουλα τα γράμματα, κρυφά από τους Τούρκους. 

Όταν έγινε 30 ετών, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, έγινε αρχιμανδρίτης και πνευματικός. Η πνευματική του δράση ήταν τεράστια και η αγιότητα του έφτανε μέχρι και τα αφτιά των Τούρκων, οι οποίοι τον ευλαβούνταν πολύ. Έζησε για όλη του τη ζωή σχεδόν στα Φάρασα, συνδέθηκε ως πνευματικός με την οικογένεια του Αγίου Παϊσίου και τον βάφτισε μάλιστα με το όνομα Αρσένιο (το κοσμικό όνομα του Αγίου Παϊσίου). Ο Θεός του φανέρωνε πολλά από τα όσα γίναν στην Μικρασιατική καταστροφή και αυτός προετοίμαζε τον κόσμο για το μεγάλο ταξίδι της προσφυγιάς. 

Κοιμήθηκε οσιακώς στην Κέρκυρα το 1924, όπως και του αποκάλυψε ο Θεός. Έζησε τις μεγάλες στιγμές της καταστροφής και της προσφυγιάς, αλλά ήταν πάντοτε φάρος της ελπίδας και της πίστης προς το πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ένα παράδειγμα Αγίου, που δεν είναι χρονικά πολύ μακριά από την εποχή μας, με το οποίο ήθελε να δείξει ο Κύριος, ότι αγιοσύνη υπάρχει σε όλες τις εποχές και σε όλα τα σημεία της ανθρώπινης ιστορίας.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα