" Το Άγγελμα της Ημέρας "

11 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Μηνά τον μεγαλομάρτυρα, έναν ακόμη Άγιο του Ρωμαϊκού στρατού, ο οποίος εξαιτίας των διωγμών, μην αντέχοντας την ειδωλολατρία, απαρνήθηκε τον κόσμο για να ζήσει δια Χριστόν. 

Ο νεαρός Μήνας δεν ήταν πάντοτε Χριστιανός. Οι γονείς του αν και ειδωλολάτρες, δεν κατάφεραν να τον κάνουν και αυτόν ειδωλολάτρη. Στην εφηβεία του, άκουσε για τον Κύριο και βαφτίστηκε. 

Υπηρέτησε ως στρατιώτης του ιππικού στον Ρωμαϊκό στρατό. Σύντομα όμως ξέσπασε διωγμός κατά των Χριστιανών και ο Μήνας, μην αντέχοντας την βαρβαρότητα, απαρνήθηκε την στρατιωτική ζωή και έφυγε στην έρημο. 

Εκεί έζησε μέχρι τα 50, την ηλικία κατά την οποία τον κάλεσε ο ίδιος ο Κύριος στο μαρτύριο. Κατέβηκε λοιπόν στην πόλη, και μόλις τον είδαν οι στρατιώτες του Ηγεμόνα Πύρρου, τον συνέλαβαν και τον έριξαν στη φυλακή. Μάταια προσπαθούσε ο ηγεμόνας, είτε με δώρα είτε με απειλές, να τον κάνει ειδωλολάτρη. 

Κατέφυγε σε σκληρά και βάναυσα βασανιστήρια, τα οποία όμως ο Άγιος υπέμεινε με καρτερία και υπομονή, σε σημείο που θαύμασε μέχρι και ο ηγεμώνας. Η πίστη όμως του Αγίου δεν εξημέρωσε τον ειδωλολάτρη Πύρρο, ο οποίος διέταξε τελικά την θανάτωση του Αγίου. Τα λείψανά του βρίσκονται στην Αίγυπτο. Εκεί ο Μέγας Κωνσταντίνος έχτισε και ναό προς τιμή του Μεγάλου Μάρτυρα του Χριστού, όπου υπάρχει και μοναστική αδελφότητα.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα