" Το Άγγελμα της Ημέρας "

12 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ιωάννη τον επονομαζόμενο Ελεήμονα, τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξάνδρειας, που έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Ηρακλείου. 

Ο Ιωάννης καταγόταν από την Αμαθούντα της Κύπρου. Παντρεύτηκε νέος μια χριστιανή κοπέλα και απέκτησε παιδιά. Τα ανέθρεψαν ορθόδοξα και χριστιανικά. Όμως, πολύ σύντομα έχασε και την γυναίκα του και τα παιδιά του. Στο βαρύ και ασήκωτο χτύπημα, ο Ιωάννης έδειξε όλο το ψυχικό του μεγαλείο. Παίρνει απόφαση σταθερή και ηρωική να αφιερωθεί στη διακονία του θελήματος του Θεού. 

Επειδή ήταν πλούσιος και είχε μεγάλη περιουσία, δόθηκε με όλη του τη ψυχή και διανοία στην ελεημοσύνη. Ότι είχε το έδινε και το μοιραζόταν. Ήταν γνωστός τόσο στους χριστιανούς όσο και στους ειδωλολάτρες. Η φήμη του αυτή, τον οδήγησε στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αλεξάνδρειας, από όπου δριμύτερος συνέχισε το έργο του. Έλεγε χαρακτηριστικά “εκείνοι που εσείς έχετε τη συνήθεια να ονομάζετε φτωχούς και ζητιάνους, αυτοί είναι που θα μας βοηθήσουν να κληρονομήσουμε τη βασιλεία των ουρανών”. Κοιμήθηκε οσιακά, το 620 μ.Χ. λαμβάνοντας και αυτός έλεος από τον Θεό κατά τον λόγο του Κυρίου: “Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό”.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Κατασκηνώσεις 2022

Κατασκηνώσεις 2022 Με ιδιαίτερη χαρά, σας πληροφορούμε ότι ξεκινούν οι εγγραφές στις κατασκηνωτικές δράσεις της Μητροπόλεώς μας. Έχουν προγραμματιστεί κατασκηνωτικά τετραήμερα μεβάση το πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην πόλη» για μαθητές Δημοτικού και «Κατασκήνωση στην Επανομή» για

Διαβάστε Περισσότερα

«Τα Σμυρνέικα Τραγούδια»

«Τα Σμυρνέικα Τραγούδια» Με ιδιαίτερη χαρά, σας πληροφορούμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, στο πλαίσιο σειράς επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, διοργανώνει Μεγάλη Καλλιτεχνική Εκδήλωση-Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή με τίτλο «Τα

Διαβάστε Περισσότερα