" Το Άγγελμα της Ημέρας "

12 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ιωάννη τον επονομαζόμενο Ελεήμονα, τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξάνδρειας, που έζησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα Ηρακλείου. 

Ο Ιωάννης καταγόταν από την Αμαθούντα της Κύπρου. Παντρεύτηκε νέος μια χριστιανή κοπέλα και απέκτησε παιδιά. Τα ανέθρεψαν ορθόδοξα και χριστιανικά. Όμως, πολύ σύντομα έχασε και την γυναίκα του και τα παιδιά του. Στο βαρύ και ασήκωτο χτύπημα, ο Ιωάννης έδειξε όλο το ψυχικό του μεγαλείο. Παίρνει απόφαση σταθερή και ηρωική να αφιερωθεί στη διακονία του θελήματος του Θεού. 

Επειδή ήταν πλούσιος και είχε μεγάλη περιουσία, δόθηκε με όλη του τη ψυχή και διανοία στην ελεημοσύνη. Ότι είχε το έδινε και το μοιραζόταν. Ήταν γνωστός τόσο στους χριστιανούς όσο και στους ειδωλολάτρες. Η φήμη του αυτή, τον οδήγησε στον Πατριαρχικό Θρόνο της Αλεξάνδρειας, από όπου δριμύτερος συνέχισε το έργο του. Έλεγε χαρακτηριστικά “εκείνοι που εσείς έχετε τη συνήθεια να ονομάζετε φτωχούς και ζητιάνους, αυτοί είναι που θα μας βοηθήσουν να κληρονομήσουμε τη βασιλεία των ουρανών”. Κοιμήθηκε οσιακά, το 620 μ.Χ. λαμβάνοντας και αυτός έλεος από τον Θεό κατά τον λόγο του Κυρίου: “Μακάριοι οι ελεήμονες, γιατί αυτοί θα ελεηθούν από τον Θεό”.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα