" Το Άγγελμα της Ημέρας "

13 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε έναν από τους μεγαλύτερους Αρχιεπισκόπους της Κωνσταντινούπολης και έναν από τους Τρεις Ιεράρχες Αγίους, τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς, τον Σεκούνδο και την Ανθούσα. Αν και από μικρός ήθελε να αναχωρήσει μοναχός από τον κόσμο, έμεινε δίπλα στην μητέρα του, καθώς έμεινε χήρα νωρίς, λαμβάνοντας την καλύτερη μόρφωση της εποχής του σε μεγάλα κέντρα, όπως η Αντιόχεια και η Αθηνά.

Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έφυγε για πέντε χρόνια στην έρημο. Όμως είχε πάντοτε υγεία ασταθή που δεν άντεχε στις κακουχίες της ερήμου. Γύρισε στην Αντιόχεια, όπου και χειροτονήθηκε διάκονος σε ηλικία 34 ετών και πρεσβύτερος στην ηλικία των 40.
Το 397 μ.Χ. με σύμφωνη ψήφο Αυτοκράτορα και Συνόδου, ορίστηκε να γίνει Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος αρνήθηκε την θέση, αλλά κλήρος και λαός επέμειναν, φθάνοντας σε σημείο ουσιαστικά να τον απαγάγουν και να τον φέρουν στην Κωνσταντινούπολη μέσα σε ζητωκραυγές.

Υπήρξε εκλεκτός Πατριάρχης, δεινός ομιλητής, σπουδαίος ερμηνευτής και συγγραφέας. Είχε κερδίσει την έντονη αγάπη του λαού. Όμως αυτός ήταν και ο λόγος που ορισμένοι τον φθόνησαν, αν και ήταν μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Ο τότε Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόφιλος, παράνομα και με την βία απομάκρυνε τον Ιωάννη από την θέση του ως Αρχιεπισκόπου και τον εξόρισε. Αυτή όμως η εξορία εξόργισε τον λαό, ο οποίος ανάγκασε την αυτοκράτειρα Ευδοξία, να τον φέρει πίσω.

Οι εχθροί του όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Θεόφιλος και η Ευδοξία τον εξόρισαν ξανά, αυτή την φορά στην Αρμενία, όπου και απεβίωσε από τις κακουχίες το 407 μ.Χ.

Αποτελεί μια μεγάλη μορφή της Εκκλησίας, χρυσορρήμονα κήρυκα του Ευαγγελίου, που η κάθε πιστός τιμά.
Την Θεία Λειτουργία την συνέγραψε ο ίδιος και την τελούμε μέχρι και σήμερα.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα