" Το Άγγελμα της Ημέρας "

16 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ευαγγελιστή Ματθαίο, έναν από τους συγγραφείς της Καινής Διαθήκης, συγγραφέα του πρώτου κατά σειρά από τα τέσσερα Ευαγγέλια. 

Ο Ματθαίος, ή αλλιώς Λευί, ήταν γιος του Αλφαίου και καταγόταν από την Γαλιλαία. Είχε έναν αδελφό, τον Ιάκωβο, μαθητή και αυτός του Κυρίου. Ο Ματθαίος ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους της εποχής του που είχε λάβει μόρφωση. Έγραφε, διάβαζε, γνώριζε τρεις τουλάχιστον γλώσσες και μαθηματικά. Αυτά ήταν αρκετά για να επιλεχθεί για να εκτελέσει το επάγγελμα του τελώνη. 

Οι τελώνες για του Ιουδαίους θεωρούνταν προδότες. Όποιος συναναστρεφόταν μαζί τους έπρεπε να τελέσει το τελετουργικό της κάθαρσης. Όμως αυτές οι δεισιδαιμονίες, δεν ανήκαν στις διδασκαλίες του Κυρίου. Έτσι, όταν ο Ιησούς στάθηκε μπροστά στο τελωνείο του Ματθαίου, απλώς είπε “Ακολούθησε με”, καταλαβαίνοντας ότι η ψυχή του διψούσε για την αλήθεια του Θεού. 

Τα άφησε όλα πίσω ο Ματθαίος, κοινωνική τάξη και πλούτη και έγινε μαθητής του Κυρίου, ζώντας μέσα σε κακουχίες που υπέστη ως ακόλουθος του Ιησού. Μετά την Πεντηκοστή έφυγε μακριά στην Αιθιοπία για να κηρύξει την αλήθεια του Ευαγγελίου. 

Το 64 μ.Χ γράφει το Ευαγγέλιο, το οποίο τιμητικά ονομάζουμε κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Το έγραψε αρχικά στην εβραϊκή και έπειτα έγραψε και ένα ευαγγέλιο πανομοιότυπο, στα ελληνικά. Πέθανε με μαρτυρικό θάνατο στην Αιθιοπία, έπειτα από σκληρά βασανιστήρια.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα