" Το Άγγελμα της Ημέρας "

18 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Αναστάσιο τον Νεομάρτυρα, από την Παραμυθιά της Ηπείρου. 

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν ένας απλός πιστός νέος. Μια μέρα, την εποχή του θερισμού, αυτός και η αδελφή του ήταν στους αγρούς. Οι Τούρκοι συμπεριφέρθηκαν άσεμνα προς την αδελφή του. Ο Αναστάσης κατάφερε να τους διώξει ταπεινωμένους παλεύοντας μαζί τους. 

Οι Τούρκοι, όμως, λυσσασμένοι, πήγαν στον Πασά και έδωσαν ψεύτικες πληροφορίες ότι ο Αναστάσιος ήθελε να αλλάξει την πίστη του και να γίνει Μουσουλμάνος. 

Όταν έφεραν τον Αναστάσιο μπροστά στον Πασά, αυτός αρνήθηκε την ψεύτικη αυτή κατηγορία. “Ποτέ δεν έδωσα τέτοιον λόγο” είπε για να προσθέσει λίγο αργότερα “Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα πεθάνω”. Αυτήν την γενναία στάση του μάρτυρα την είδε ο γιος του Πασά, ο Μούσα, ο οποίος έπειτα έγινε και αυτός χριστιανός.

Ο Πασάς παρέδωσε τον Αναστάσιο στους δήμιους, οι οποίοι τον βασάνισαν σκληρά. Τελικά, τον θανάτωσαν έξω από την Παραμυθιά, κοντά σε ένα μοναστήρι. Ήταν 18 Νοεμβρίου του 1750, όταν ο Αναστάσιος έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου. Το ιερό λείψανό του έθαψαν με τιμές οι πατέρες του μοναστηριού.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα