" Το Άγγελμα της Ημέρας "

2 Νοεμβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τους Πέρσες Αγίους Ακίνδυνο, Αφθόνιο, Πηγάσιο, Ελπιδοφόρο και Ανεμπόδιστο. 

Οι Άγιοι αυτοί ήταν αξιωματούχοι στην αυλή του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’. Η Περσία τότε ακόμη δεν είχε γίνει χριστιανική, οπότε λάτρευαν ως θεό, ένα είδωλο. Μόλις μαθεύτηκε ότι οι πέντε τους ήταν χριστιανοί, τους συνέλαβαν και ο βασιλέας διέταξε να τους κάψουν.

Πριν όμως η φωτιά τους ακουμπήσει, βροχή άρχισε να πέφτει και την έσβησε. Αυτό προκάλεσε φόβο και δέος στους ειδωλολάτρες, μέχρι και στον βασιλιά. Οι Άγιοι κέρδισαν έτσι κάποιες μέρες ζωής ακόμη. Όμως ο Σαπώρ τους έφερε πάλι ενώπιον του. 

“Είμαστε χριστιανοί” αποκρίθηκαν οι Άγιοι όταν ο Σαπώρ τους φόβισε ξανά με θάνατο. Νευριασμένος, για να τους κάμψει το ηθικό, θανάτωσε πρώτα τον Αφθόνιο. Έπειτα ο Ελπιδοφόρος ρωτήθηκε από τον βασιλέα αν μπορεί να ξεχωρίσει το ψέμα από την αλήθεια. 

“Ο Χριστός είναι η Οδός, η Ζωή και η Αλήθεια” απάντησε απλά ο Άγιος. Εξαγριωμένος διέταξε ο Σαπώρ να θανατωθεί κι αυτός. Οι άλλοι τρεις που έμειναν δεν φοβήθηκαν και παρέμειναν πιστοί στον Κύριο. Όταν ο Σαπώρ τους έριξε σε ένα αναμμένο καμίνι, κανείς δεν λιποψύχησε. Έτσι, παρέδωσαν ειρηνικά το πνεύμα τους στον Κύριο.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα