" Το Άγγελμα της Ημέρας "

7 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Λάζαρο τον Θαυματουργό, τον επονομαζόμενο Γαλλησιώτη, μία μεγάλη ασκητική μορφή της Εκκλησίας. 

Ο Όσιος Λάζαρος, έλαβε τα πρώτα του πνευματικά μαθήματα από τους ευσεβείς γονείς του, Νικήτα και Ειρήνη. Από την ηλικία των έξι ετών ο Κύριος τον προίκισε με το χάρισμα της άσκησης. Ο όσιος ασκήτευε στο μοναστήρι των Ορόβων, αλλά έφυγε από εκεί, καθώς είχε ευσεβή πόθο να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. 

Αφού πραγματοποίησε το τάμα του, κινήθηκε προς την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα, όπου και εκάρη μοναχός και έπειτα χειροτονήθηκε ιερέας. 

Όταν ξέσπασε η επανάσταση των Αράβων και ξεκίνησαν οι καταστροφές των Ιερών, ο Λάζαρος μετακινήθηκε στην Έφεσο. Εκεί συγκρότησε μια μικρή αδελφότητα από μοναχούς. Ο Μονομάχος Κωνσταντίνος, ακούγοντας για την αγιότητα του Αγίου, αποφάσισε να χτίσει εκκλησία εκεί για τους μοναχούς. Ο Λάζαρος, θέλοντας να ασκηθεί περισσότερο στα πνευματικά, τοποθέτησε ένα στύλο έξω από τον ναό, και ανέβηκε στην κορυφή του. Εκεί περνούσε χειμώνα – καλοκαίρι, με αυστηρή άσκηση. Ένα βράδυ λοιπόν, κατά την ιερή αυτή άσκηση, παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο, σε μεγάλη ηλικία.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα