" Το Άγγελμα της Ημέρας "

9 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Νεκτάριο τον Μητροπολίτη Πενταπόλεως Αιγύπτου, τον θαυματουργό. Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας άγιος που συκοφαντήθηκε και απορρίφθηκε από τους ανθρώπους, για να βρει την χάρη και την αγιοσύνη, μέσω του ενός και αληθινού Θεού. 

Ο Αναστάσιος (έτσι ήταν το όνομα του πριν γίνει μοναχός) γεννήθηκε στη Σηλυβρία της Θράκης. Ήταν άνθρωπος των γραμμάτων και διακόνησε ως δάσκαλος, μέχρι που έγινε μοναχός και διάκονος από τον Μητροπολίτη Χίου Γρηγόριο, λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος. 

Από εκεί, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος, τον έστειλε για σπουδές στην Αθήνα, όπου έγινε Θεολόγος. Ο Σωφρόνιος, τον έκανε έπειτα πρεσβύτερο και γραμματέα του Πατριαρχείου, μέχρι το 1889, οπότε και έγινε επίσκοπος Πενταπόλεως. Ήταν τόσο αγαπητός στον κόσμο, που τον θεωρούσαν ως τον επόμενο διάδοχο στον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξάνδρειας. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το μακρύ μαρτύριο του Αγίου. 

Συκοφαντήθηκε αισχρά από αντίζηλούς του και εξ ορίστηκε στην Ελλάδα. Εκεί για ένα χρόνο προσπαθούσε να βρει εργασία ή ενορία για να κηρύξει δίχως αποτέλεσμα. Αργότερα βρέθηκε θέση Ιεροκήρυκα στην Εύβοια, όμως οι αντίπαλοί του συνέχισαν να τον συκοφαντούν. Παρόλα αυτά, έγινε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, ένας από τους πιο αξιομνημόνευτους διευθυντές στην ιστορία της Σχολής.

Αν και ο κόσμος τον ζήτησε για Πατριάρχη μετά τον θάνατο του Σωφρονίου το 1899, ο ίδιος ταπεινά αρνήθηκε την θέση, για την οποία τόσο αισχρά άλλωστε συκοφαντήθηκε. 

Το 1904 ίδρυσε γυναικεία μονή στην Αίγινα, την οποία καθοδηγούσε πνευματικό. Το 1908 αφού παραιτήθηκε από την Ριζάρειο και αναχώρησε στην Αίγινα. Εκεί βέβαια οι συκοφαντίες δεν σταμάτησαν. Αλλά ο Άγιος ταπεινά τα υπέμεινε όλα, μέχρι και τον θάνατο του από καρκίνο το 1920. 

Υπήρξε δεινότατος θεολόγος, τρομερός συγγραφέας αλλά και οσιακή μορφή. Διατελεί πάμπολλα θαύματα, πριν και μετά τον θάνατο του. Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος. Το 1998, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Φώτιος και ολόκληρη η Σύνοδος της Εκκλησίας του, ζήτησαν ενώπιον της εικόνας του Αγίου συγνώμη για τον άδικο διωγμό του και τα βάσανα που προξενήθηκαν στο πρόσωπο του.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα