" Το Άγγελμα της Ημέρας "

20 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Πρόκλο, Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, έναν μεγάλο θεολόγο της Εκκλησίας, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεολογία της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου. 

 Ο Πρόκλος ήταν μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ο Πατριάρχης Αττικός τον χειροτόνησε διάκονο και πρεσβύτερο. Αν και ήταν αγαπητός στον λαό και δυνατός υποψήφιος για τον Πατριαρχικό Θρόνο, δεν έγινε τελικά, λόγω της σκληρής πολιτικής σκηνής της εποχής. Ο Πατριάρχης Σισίνιος, το 425, τον χειροτόνησε επίσκοπο Κυζίκου, αλλά ούτε και εκεί έλαβε τον θρόνο. Δίχως να πτοηθεί, συνέχισε το θεολογικό του έργο ακατάπαυστα. 

 Το 434, τρία χρόνια μετά την Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, κοιμήθηκε ο Πατριάρχης Μαξιμιανός και σύσσωμος λαός και κλήρος ανέβασαν πανηγυρικά τον Πρόκλο στην θέση του Πατριάρχη. Πρώτη του πράξη ήταν η τιμή προς τον διδάσκαλο του, μεταφέροντας το άγιο λείψανο από τα Κόμανα στην Κωνσταντινούπολη. Η πατριαρχεία του διάρκησε 12 ολόκληρα έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 447 μ.Χ. 

Αν και δεν μνημονεύεται συχνά, οι θεολόγοι τρέφουν ιδιαίτερη εκτίμηση προς τον Πρόκλο για το έργο του. Ήταν ο πρώτος που δογμάτισε ενάντια του Νεστορίου και μίλησε για τους όρους που αφορούν την Θεοτόκο και την Γέννηση του Χριστού. Χάρη στα δικά του έγγραφα και τους δικούς του όρους, καθιέρωσε η Εκκλησία τα όσα αποφασίστηκαν στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα