" Το Άγγελμα της Ημέρας "

22 Νοεμβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ιάκωβο τον Τσαλίκη, τον επονομαζόμενο Θεοφόρο, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια. 

 Ο Άγιος Ιάκωβος γεννήθηκε στην Μικρά Ασία στις 5 Νοεμβρίου 1920. Αν και η οικογένεια του ήταν εύπορη, είχε βαθύτατες χριστιανικές ρίζες. Ωστόσο, σύντομα ξέσπασε η Μικρασιατική Καταστροφή, με αποτέλεσμα η οικογένεια να περάσει κάποια δύσκολα χρόνια, πριν εν τέλει ξεριζωθεί από τον τόπο της, με τον Ιάκωβο να είναι μόλις δύο ετών. 

 Από μικρή ηλικία φάνηκε η κλίση του προς τα Θεία και ιδιαίτερα τον μοναχισμό. Με την καθοδήγηση της μητέρας του, έμαθε και διδάχθηκε στην προσευχή. Δεν προτιμούσε τις παρέες άλλων παιδιών, καθώς αν και δεν καταλάβαινε τις αθυροστομίες των άλλων παιδιών, ήξερε ότι η συναναστροφή μαζί τους δεν θα τον ωφελούσε. 

 Είχε μεγάλη αγάπη για τα εκκλησιαστικά και από μικρός καταλάβαινε το σπουδαίο δώρο που ήταν η ιεροσύνη. Μπορούσε να δει τους αγγέλους κατά την ώρα της λειτουργίας, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε δει ολοζώντανους τους αγίους. 

 Μεγάλωνε στην άσκηση και ήδη στην ηλικία των 14 ετών, είχε πρόγραμμα στην πνευματική ζωή. Έτρωγε απλά και όσο έπρεπε, ενώ προσευχόταν και εκκλησιάζονταν καθημερινά. Επιπρόσθετα, δόθηκε και στην βοήθεια των συνανθρώπων του, σε σημείο να κινδυνέψει και η ίδια του η υγεία, καθώς κατά τα δύσκολα χρόνια της κατοχής έδινε από το φαγητό του σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, χωρίς να τρώει αυτός τίποτα για μέρες. Κατά την κατοχή, έχασε και την πολυαγαπημένη του μητέρα. Αν και μεγάλος ο πόνος του Αγίου, η μετά θάνατον εμφάνιση της στον υιό της, του έδωσε δύναμη. 

 Το 1947 έκανε την στρατιωτική του θητεία. Μέχρι και εκεί άφησε το στίγμα του ως ένας βαθιά πνευματικός άνδρας. Όταν απολύθηκε, πάντρεψε την αδερφή του και αφότου ολοκλήρωση τις κατά κόσμον υποχρεώσεις του, έγινε εν τέλει μοναχός σε ηλικία 30 ετών. 

 Έζησε με υπακοή και πύρινο ζήλο, αν και αυτό, οδήγησε σε πειρασμούς πολλούς με άλλους αδελφούς στη μονή, οι οποίοι ζήλεψαν την αρετή του Αγίου. Αλλά όχι μόνον αυτό, αλλά είχε να πολεμήσει και τις επιθέσεις των δαιμονίων, πολλές φορές και στον αισθητό κόσμο. Αλλά όλα αυτά δυνάμωσαν την πίστη του, καθώς ο Θεός τον χαρίτωνε όλο και περισσότερο. 

 Το 1952 έγινε διάκονος και έπειτα πρεσβύτερος. Ως ιερέας έζησε απίστευτες θεϊκές εμπειρίες μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο. Το 1975, ομοφώνος αποφασίστηκε να γίνει ηγούμενος στη μονή του Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του η υγεία του δοκιμάστηκε αρκετές φορές, με την τελευταία να είναι καρδιακή πάθηση. Στις 21 Νοεμβρίου 1991, του δόθηκε πληροφορία ότι αυτή θα είναι η τελευταία του ημέρα στον κόσμο αυτό. Αφού εξομολογήθηκε και ντύθηκε ανάλογα για την κοίμηση του, στις 4:17 παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα