" Το Άγγελμα της Ημέρας "

25 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε την Αγία Αικατερίνη, την λαμπρή εκείνη νέα, με το χάρισμα της εξυπνάδας και της αγάπης προς τη γνώση, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όταν κάποιοι προσπάθησαν να υπονομεύσουν την χριστιανική πίστη. 

 Όντως η Αικατερίνη από μικρή διδάχτηκε ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία, έργα ποιητικά όπως εκείνα του Ομήρου, ιατρικής όπως εκείνα του Γαληνού, φιλοσοφίας του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη και πολλά άλλα. 

 Αλλά πάνω από όλα ήταν Χριστιανή. Όταν ο Μαξιμιανός κήρυξε διωγμό κατά των χριστιανών, αυτή διέδιδε ότι ο Ιησούς είναι ο μόνος αληθινός Θεός. Αυτό οδήγησε όμως και στην σύλληψη της από τον τοπικό έπαρχο. 

 Στην απολογία της, όμως, αποδείχθηκε ιδιαίτερα ο λαμπρός νους της Αικατερίνης. Ο έπαρχος, σε μια προσπάθεια να την ταπεινώσει, κάλεσε πολλούς γνωστούς ρήτορες προσπαθώντας να απορρίψουν τα λεγόμενα της, αλλά αυτή τους αποστόμωσε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάλεσε και πολλούς στη χριστιανική πίστη. 

 Έτσι, ο έπαρχος θυμωμένος, διέταξε να την υποβάλλουν σε σκληρά βασανιστήρια, μήπως και η Αγία λυγίσει. Ωστόσο, η Αγία γενναία υπέμεινε τα βασανιστήρια. Τελικά, οδηγήθηκε στη θανάτωση από τον έπαρχο, το 304 μ.Χ.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα