" Το Άγγελμα της Ημέρας "

28 Νοεμβρίου

Την σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Στέφανο τον Νέο και Μάρτυρα, ο οποίος έζησε κατά την περίοδο της Εικονομαχίας. 

Μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, από ευσεβής γονείς και έλαβε Ορθόδοξη παιδεία. Αργότερα, αφότου διακρίθηκε ως μοναχός για τις αρετές του, έγινε ηγούμενος στο όρος του Αγίου Αυξεντίου. 

Σύντομα όμως ξέσπασε η εικονομαχία. Ο ηγούμενος Στέφανος δεν δείλιασε μπροστά στην πρόκληση αυτή. Δεν ακολούθησε τις αυτοκρατορικές εντολές. Αυτό οδήγησε στο να τον καλέσει ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος ο Κοπρώνυμος, ο οποίος μάλιστα πίστευε ότι θα κέρδιζε και κύρος αν αποστόμωνε τον Άγιο ηγούμενο. 

Ωστόσο, μόνο το αντίθετο έγινε. Ο Άγιος Στέφανος επέπληξε και κατηγόρησε τον Κοπρώνυμο για αίρεση. Αυτό εξόργισε τον αυτοκράτορα και διέταξε να τον φυλακίσουν. Λίγες μέρες μετά τον λιθοβόλησαν και τον χτύπησαν με ρόπαλα μέχρι θανάτου. Έτσι παρέδωσε το πνεύμα το 767. Αφού οι εικονομάχοι πέταξαν το σώμα στη θάλασσα, οι ευσεβείς Ορθόδοξοι, έλαβαν το σώμα και το έθαψαν με τις αρμόζουσες τιμές.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα