" Το Άγγελμα της Ημέρας "

30 Νοεμβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ανδρέα, τον λεγόμενο Πρωτόκλητο, αδελφό του Απόστολου Πέτρου. 

Ο Ανδρέας ήταν μαθητής αρχικά του Ιωάννη του Βαπτιστή και γνώρισε τον Ιησού κατά την βάπτισή Του. Ο Ιωάννης εξήγησε στους μαθητές του ότι πλέον έπρεπε να ακολουθήσουν τον Αμνό του Κυρίου, διαβλέποντας το έργο που θα επιτελούσε ο Ιησούς. 

Ο Ανδρέας περίμενε τον Ιησού, καθώς Εκείνος είχε πάει για 40 ημέρες στην έρημο. Έπειτα, ο ίδιος ο Ιησούς πήγε στον Ανδρέα και τον κάλεσε κοντά του, για να γίνει μαθητής του. Καθώς ήταν ο πρώτος που κλήθηκε, πήρε και το προσωνύμιο Πρωτόκλητος. 

Ο Κύριος, λίγο αργότερα, προσκάλεσε και το Σίμωνα, μεγαλύτερο αδερφό του Ανδρέα, καθώς και τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο, τους υιούς του Ζεβεδαίου που είχαν συγκροτήσει μαζί αλιευτικό συνεταιρισμό. Καθώς ο Ανδρέας τους οδήγησε προς τον Κύριο, Εκείνος τους κάλεσε, άφησαν όλα πίσω τους και έγιναν μαθητές Του. 

Ο Απόστολος Ανδρέας, μετά την Πεντηκοστή, έφυγε και ίδρυσε την Εκκλησία του Βυζαντίου, γεγονός που αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για το σημερινό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

 Στην συνέχεια, ο Απόστολος Ανδρέας πήγε στον Ελλαδικό χώρο και κήρυξε το Χριστό. Κατέληξε στην Αχαΐα και συγκεκριμένα εγκαταστάθηκε στην πόλη της Πάτρας. Εκεί, η φήμη του εξαπλώθηκε. Αποτέλεσε μεγάλη πνευματική μορφή και χαρισματικό θεραπευτή.

Αυτό οδήγησε στο να ασπαστεί το Χριστιανισμό και η γυναίκα του ανθύπατου Πάτρας και Αχαΐας, Μαξιμίλλα. Ο ανθύπατος Αιγεάτης, θυμωμένος με την εξέλιξη αυτή, συνέλαβε το γέροντα Ανδρέα και τον σταύρωσε, σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέδωσε την αγία ψυχή του στον αγαπητό του Διδάσκαλο και Θεό. 

Ο σταυρός του φυλάσσεται στην Πάτρα, μαζί με την Τίμια Κάρα του.

Ακούστε και το ηχητικό μας αφιέρωμα:

εικόνα_Viber_2022-01-17_13-47-37-922
Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών

Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Zoom enoriamas (2)
Τα Νέα μας

Περιφορά Επιταφίου – Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Περιφορά Επιταφίου Τηλέφωνο Επικοινωνίας 2310 431010 Ιερός Ναός Αγίου Παντελήμονος Καλαμαρίας Ελευθερίου Βενιζέλου και Αγίου Παντελεήμονος, 55133 Καλαμαριά Θεσσαλονίκης Εικονική Περιήγηση στον Ιερό μας Ναό

Διαβάστε Περισσότερα

Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου

Ενοριακές Δράσεις Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καλαμαριάς Δραστηριότητες Γιορτής Αγίου Λαζάρου Σάββατο 16 Απριλίου 2022 7:30-9:30 Συνεκκλησιασμός * Φέρνουμε “λαζαράκια” και τα προσφέρουμε στο φιλανθρωπικό παζάρι 17:00 Αρτοκλασία για τα μέλη των κατηχητικών σχολείων 17:30 Συγκέντρωση

Διαβάστε Περισσότερα