Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Αγία Ευδοκία, η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς

1 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε την Αγία και Οσιομάρτυρα Ευδοκία, την λεγόμενη εκ Σαμαρειτών.
Καταγόταν από την Ηλιούπολη της Φοινίκης και έζησε τα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού,  γύρω στο 100 μ.Χ. Όπως πληροφορούμαστε, τα νεανικά της χρόνια τα πέρασε μέσα  στην αμαρτία. Ο Θεός, όμως, της έδωσε ευκαιρία να μετανοήσει. Η Ευδοκία αρρωσταίνει βαριά και φεύγει από την πόλη για να αναρρώσει. Επιστρέφει ένα χρόνο μετά θέλοντας να παρεμείνει  άγνωστη. Εγκαθίσταται σε ένα σπίτι στην άκρη της πόλης, όπου γνωρίζει  κάποιον χριστιανό μοναχό, τον Γερμανό. Ο Γερμανός την κατηχεί και ο επίσκοπος Θεόδοτος την βαπτίζει Χριστιανή. 
Από τότε, η Ευδοκία, επιδίδεται σε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο και αφιερώνει τη ζωή της στη διακονία. Όμως, σύντροφοί της από την πρότερη ζωή της την καταγγέλλουν και την οδηγούν στον αυτοκράτορα Αυριλιανό, για να τη θανατώσει.

Αγία Ευδοκία, η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς 1 Μαρτίου

Η αγία θαυματουργεί ενώπιον του βασιλέα και ανασταίνει το νεκρό παιδί του, με αποτέλεσμα να γίνει και αυτός Χριστιανός. Αργότερα, κατά παρόμοιο τρόπο ο ηγεμόνας Διογένης αποφασίζει να τη θανατώσει, αλλά και πάλι ο Θεός θαυματουργεί μέσω της Αγίας δούλης Του. Τελικά, όμως, ο σκληρός ηγεμόνας Βικέντιος την θανατώνει και έτσι η Αγία λαμβάνει τον ευλογημένο στέφανο του μαρτυρίου.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Φόβον ἔνθεον, ἀναλαβοῦσα, κόσμου ἔλιπες, τὴν εὐδοξίαν, καὶ τῷ Λόγῳ Εὐδοκία προαέδραμες, οὐ τὸν ζυγὸν τὴ σαρκί σου βαστάσασα, ὑπερφυῶς ἠγωνίσω δι’ αἵματος. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content