Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

11 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Σωφρόνιο, Πατριάρχη και ποιμένα και οδηγό της πόλεως των Ιεροσολύμων.

Γεννιέται στη Δαμασκό το 580 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς. Από νωρίς εμφορείται από πολλά χαρίσματα ενώ κατά τα νεανικά του χρόνια μεταβαίνει στους Αγίους Τόπους και  γίνεται μοναχός. Κατά την διακονία του, γνωρίζει μεγάλους αγίους, όπως τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα. 

Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων 11 Μαρτίου

Αργότερα  ο Σωφρόνιος επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια. Κατά το ταξίδι, οι οφθαλμοί του προσβάλλονται από ανίατη ασθένεια, την οποία  θεραπεύουν οι Άγιοι Ανάργυροι, Κύρος και Ιωάννης. Λόγω της διαμάχης για την αίρεση των Μονοφυσιτών επιστρέφει στα Ιεροσόλυμα, όπου και τελικά γίνεται Πατριάρχης Ιεροσολύμων το 634 μ.Χ. Συγκαλεί Σύνοδο και καταδικάζει τον Μονοφυσιτισμό. Οι απειλές των Αράβων αλλά και η σύγκρουση με τους Μονοφυσίτες είχαν εξαθλιώσει την πόλη. Το 637 μ.Χ., μετά από σφοδρή άμυνα που οργάνωσε ο ίδιος, παραδίδει την πόλη στους Άραβες. Ο ίδιος παραδίδει την αγία ψυχή του στον Κύριο το επόμενο έτος, το 638 μ.Χ.

Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Πατριάρχης Σωφρόνιος διακρίνεται και για το περίφημο συγγραφικό και υμνογραφικό έργο.

Απολυτίκιο

Ἦχος πλ. δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Σωφρόνως τὸν βίον σου, διαγαγὼν ἐκ παιδός, τὴν χάριν τοῦ Πνεύματος, εἰσεποήσω σαφῶς, Σωφρόνιε πάνσοφε· ὅθεν ἱεραρχίας, ταῖς ἀκτῖσιν ἐκλάμψας, ὤφθης τῆς εὐσεβείας, εὐκλεὴς ὑποφήτης. Καὶ νῦν δυσώπει Ὅσιε, ὑπερ τῶν τιμώντων σε.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content