Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

13 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού και Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του σθεναρού υπέρμαχου των αγίων και πανσέπτων Εικόνων.

Ο άγιος μαχητής της ορθοδοξίας Νικηφόρος, υπήρξε άξιος συνεχιστής του προκατόχου του, Αγίου Ταρασίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος συνέβαλε σημαντικά στη συγκρότηση της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων Αγίου Νικηφόρου του Ομολογητού, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως 13 Μαρτίου

Το έργο του Πατριάρχη Νικηφόρου υπήρξε ευρύ και σπουδαίο. Και για αυτό τον λόγο, όταν η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα και ο υιός της, Μιχαήλ, περίτρανα διακήρυξαν την τιμή και προσκύνηση των Ιερών Εικόνων, η Ορθόδοξη Εκκλησία κατέταξε ομοφώνως τον Πατριάρχη Νικηφόρο στην χορεία των αγίων.
Ο πατριάρχης Μεθόδιος για να τιμήσει τον μέγα αγωνιστή της Ορθοδοξίας, αποφάσισε να επιστρέψει το άγιο λείψανο στη Βασιλεύουσα. Όταν ο τάφος ανοίχθηκε, 19 έτη μετά, το σώμα του Aγίου ήταν απαράλλαχτο και άθικτο. Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε με σεβασμό το σεπτό σκήνωμα και το μετέφεραν στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, όπου και αποτέθηκε στις 13 Μαρτίου του 846 μ.Χ.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Νίκην ἤνεγκε, τὴ Ἐκκλησία, ἡ σὴ ἔνθεος, ὁμολογία, Νικηφόρε Ἱεράρχα θεόληπτε, τὴν γὰρ Εἰκόνα τοῦ Λόγου σεβόμενος, ὑπερορία ἀδίκως ὠμίλησας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content