Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Αγάπιος και οι συν αυτώ άγιοι μάρτυρες

15 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Αγάπιο και τους άνδρες που μαρτύρησαν μαζί με αυτόν, τον Πλήσιο, τον Ρωμύλο, τον Τιμόλαο, τους δύο Αλέξανδρους και τους δύο Διονύσιους.

Ο Αγάπιος καταγόταν από τη Γάζα της Παλαιστίνης, ο Τιμόλαος από τη Μαύρη Θάλασσα και οι δύο Διονύσιοι από την Τρίπολη της Φοινίκης. Ο Ρωμύλος , ο οποίος ήταν υποδιάκονος καταγόταν από τη Λύδδα ή Διόσπολη ενώ ο Πλήσιος και οι δύο Αλέξανδροι από την Αίγυπτο. Οι ενάρετοι αυτοί άνδρες, έζησαν κατά τους ταραχώδεις καιρούς των διωγμών του Διοκλητιανού. 

Άγιος Αγάπιος και οι συν αυτώ άγιοι μάρτυρες 15 Μαρτίου

Ο έπαρχος της Καισαρείας Ουρβανός τους συλλαμβάνει και τους απειλεί με θάνατο αν δεν θυσιάσουν στα είδωλα. Οι άγιοι δεν ταράζονται, γιατί γνωρίζουν ότι η Χάρις του Κυρίου είναι μαζί τους. Τελικά ο Ουρβανός, βλέποντας το μάταιο των προσπαθειών του, τους καταδίκασε σε θάνατο.  Έλαβαν όλοι το στεφάνι του μαρτυρίου δίνοντας σε όλους τους αγωνιστές χριστιανούς μήνυμα θάρρους και ελπίδας.

Απολυτίκιο

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἀγάπη τοῦ Κτίσαντος, πεπυρσευμένος τὸν νοῦν, χορείαν συνήθροισας, πανευκλεῶν Ἀθλητῶν, Ἀγάπιε ἔνδοξε, ὅθεν σὺν τούτοις Μάρτυς, ἀριστεύσας νομίμως, ξίφει τὸν σὸν αὐχένα, σὺν αὐτοὶς ἀπετμήθης, μεθ’ ὧν ἐκδυσώπει, δοῦναι ἠμὶν ἄφεσιν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content