Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς

2 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον θεοφώτιστο και λαμπρό άγιο  λειτουργό του Κυρίου Ιησού Χριστού, τον άγιο Νικόλαο τον Πλανά, τον λεγόμενο «απλό».

Γεννημένος στη Νάξο το 1851, από νεαρή ηλικία δείχνει μεγάλη αγάπη για την διακονία στον αγρό του Κυρίου. Μαθαίνει δίπλα στον ιερέα παππού του την αλήθεια του Ευαγγελίου. Νυμφεύεται, αλλά χηρεύει νωρίς. Το 1859 χειροτονείται διάκονος και το 1884 ιερέας.

Όλη την ημέρα αλλά και τη νύχτα βρίσκεται στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού. Λειτουργεί, αγρυπνεί, προσεύχεται και εξομολογεί. Η τροφή του ήταν λίγο ψωμί και άγρια χόρτα και σπάνια λίγο γάλα που του προσέφεραν βοσκοί που ζούσαν κοντά στην ενορία του. Ο κόσμος τον αποκαλεί «απλό». Σε ηλικία 82 ετών ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς παραδίδει το πνεύμα στον Κύριο, πλήρης χαρισμάτων Πνεύματος Αγίου, έχοντας ζήσει την χαρά την Αναστάσεως ήδη από την επίγεια ζωή, ενώπιον της Αγίας Τραπέζης, όπου καθημερινά βίωνε τη Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς 2 Μαρτίου

Απολυτίκιο

Τᾶς τοῦ πλάνου παγίδας ἐκφυγῶν, ἱερώτατε, ἀπλανῶς ἐπορεύθης διὰ βίου, πατὴρ ἠμῶν, Νικόλαε ἀοίδιμε Πλανᾶ, οὐράνια χαρίσματα λαβῶν, ἀγρυπνίαις καὶ νηστείαις, ἱερουργῶν ὁσίως τῷ Κυρίῳ σου. Ὅνπερ καθικετεύων ἐκτενῶς, Νάξιον ἱεράτευμα, πρέσβευε δωρηθῆναι καὶ ἠμὶν τὸ θεῖον ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content