Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Ανάμνηση της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού και των Τιμίων Ήλων από την Αγία Ελένη

6 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε  την Αγία Ελένη, η οποία βρήκε τον Τίμιο Σταυρό και τους Ήλους με τους οποίους ήταν καρφωμένος ο Κύριος στον Σταυρό.

Κατά το έτος 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη, έπειτα από εντολή του γιου της Κωνσταντίνου, αυτοκράτορα της Ρώμης, πηγαίνει στα Ιεροσόλυμα με μία αποστολή, να βρει τον Σταυρό του Κυρίου. Να γίνει αυτό δεν ήταν εύκολο. Τα Ιεροσόλυμα το 70 μ.Χ. είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. Στο σημείο που άλλοτε ήταν ο Γολγοθάς, στον ευλογημένο τόπο συγκέντρωσης και λατρείας των πρώτων Χριστιανών, οι ειδωλολάτρες είχαν χτίσει ναό της Αφροδίτης.

Ανάμνηση της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού και των Τιμίων Ήλων από την Αγία Ελένη 6 Μαρτίου

Η Αγία Ελένη, τελικά, με πολύ κόπο και πολλά έξοδα, καταφέρνει να ξεθάψει τρεις σταυρούς από τον Γολγοθά, μαζί με την ξύλινη πινακίδα που έγραφε Ιησούς Ναζωραίος, Βασιλεύς Ιουδαίων σε τρεις γλώσσες, όπως αναφέρεται και στο Ιερό Ευαγγέλιο. Καθώς ήταν δύσκολο να βρουν ποιος ήταν ο Σταυρός, έφεραν έναν τυφλό άνδρα και τον άφησαν να ακουμπήσει διαδοχικά και τους τρεις σταυρούς. Μόλις άγγιξε τον Σταυρό του Κυρίου, τα μάτια του άνοιξαν. Τα καρφιά, βρέθηκαν καρφωμένα πάνω στο ξύλο.

Μόλις το πληροφορήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος, διέταξε να ξεκινήσει η ανέγερση του σημερινού Ναού της Αναστάσεως στο σημείο του Παναγίου Τάφου, ο οποίος ανακαλύφθηκε εκεί δίπλα.

Απολυτίκιο

Ἦχος α’.
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content