Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Όσιος Λαυρέντιος , ο κτήτορας της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα

7 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Πατέρα της Εκκλησίας μας Λαυρέντιο, τον κτήτορα της Ιεράς Μονής της Παναγίας της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα.

Ο Λάμπρος Κανέλλος, όπως έλεγαν τον Άγιο κατά κόσμον, γεννήθηκε στις αρχές του 17ου αι. στα Μέγαρα της Αττικής από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι του δίδαξαν τον ορθόδοξο τρόπο ζωής. Η βιωτή του είναι απλή. Ασχολείται με την αγροτική ζωή και περιστασιακά δουλεύει ως οικοδόμος.

Όμως μια ημέρα η ζωή του αλλάζει αφού εμφανίζεται η Παναγία στον ύπνο του, ζητώντας να πάει στη Σαλαμίνα για να χτίσει Εκκλησία προς τιμήν της. Ο Άγιος απόρησε και δεν πήγε αμέσως. Η Παναγία όμως τού εμφανίστηκε άλλες δύο φορές, πείθοντάς τον τελικά να πάει.

Όσιος Λαυρέντιος , ο κτήτορας της Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Σαλαμίνα 7 Μαρτίου

Με θαυματουργικό τρόπο φθάνει στο νησί. Εκεί βρίσκει την εικόνα της Παναγίας, την οποία και ονόμασε Φανερωμένη, καθώς είχε εμφανιστεί σε αυτόν. Ο Άγιος εκεί γίνεται μοναχός, λαμβάνει το όνομα Λαυρέντιος και ιδρύει μοναστική κοινότητα, αφού πρώτα βάζει θεμέλιο λίθο για τον Ναό της Παναγίας. Κοντά του συγκεντρώνεται αξιόλογος αριθμός μοναχών, τους οποίους καθοδηγεί στην αρετή και τη μοναχική ζωή. Κοιμήθηκε το 1707, αφού έζησε για πολλά χρόνια με άσκηση και προσευχή.

Απολυτίκιο

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τῶν Μεγάρων τὸν γόνον, Ἀσκητῶν τὸν ὁμότροπον, καὶ φρουρὸν Μονῆς Σαλαμῖνος, θεοφόρον Λαυρέντιον, τιμήσωμεν προφρόνως ἀδελφοί, ὡς μέτοχον τῆς δόξης τοῦ Χρίστου, ἶνα τούτου ταὶς πρεσβείαις πάσης ὀργῆς, ρυώμεθα κραυγάζοντες, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, ἠμιν Πάτερ τὰ πρόσφορα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content