Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια

9 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τους Άγιους Σαράντα μάρτυρες, που μαρτύρησαν στην παγωμένη λίμνη της Σεβάστειας.

Οι άγιοι Σαράντα ήταν στρατιώτες του Λικίνιου. Καθώς ο αυτοκράτορας Λικίνιος ήταν ειδωλολάτρης και κυνηγούσε απειλώντας τους Χριστιανούς. Έτσι, ο Αγρικόλας, διοικητής της Σεβάστειας, συλλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα και προσπαθεί να τους κλονίσει το ηθικό, για να τους κάνει να θυσιάσουν στα είδωλα. Όμως, αυτοί ήταν  αμετακίνητοι.

Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στη Σεβάστεια

Εξοργισμένος ο ηγεμόνας διατάζει να τους θανατώσουν με ένα πολύ βάρβαρο μαρτύριο. Τους ρίχνει μέσα στη παγωμένη λίμνη της Σεβάστειας για να  πεθάνουν από το κρύο. Γύρω γύρω, ανάβει μεγάλες φωτιές, για να δελεάσει τους μάρτυρες για να βγουν από το νερό και να θυσιάσουν στα είδωλα. Όμως, ο ένας μάρτυρας δίνει κουράγιο στον άλλο. Μόνο ένας δεν άντεξε και λύγισε. Την θέση του όμως την συμπληρώνει ένας φρουρός, ο Αγλάιος, ο οποίος συγκινήθηκε από την καρτερία των Σαράντα μαρτύρων. Το επόμενο πρωί τους βγάζουν μισοπεθαμένους από την λίμνη και τους σπάζουν τα μέλη για να πεθάνουν πιο γρήγορα. Έτσι οι σαράντα μάρτυρες έλαβαν επάξια τους στεφάνους του μαρτυρίου.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείω Πνεύματι, συγκροτηθέντες, δῆμος ὤφθητε, τροπαιοφόρος, Ἀθλοφόροι Χριστοῦ Τεσσαράκοντα, διὰ πυρὸς γὰρ καὶ ὕδατος ἔνδοξοι, δοκιμασθέντες λαμπρῶς ἐδοξάσθητε. Ἀλλ’ αἰτήσασθε, Τριάδα τὴν ὑπερούσιον, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content