Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Όσιος Μακάριος ο Ομολογητής, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Πελεκητής

1 Απριλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Μακάριο, τον Ομολογητή της ορθοδόξου πίστεως, έναν μεγάλο ασκητή της ερήμου και Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Πελεκητής.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 785 μ.Χ.. και έλαβε το όνομα Χριστόφορος. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός από γονείς, με αποτέλεσμα να τον τον αναλάβει ο θείος του, ένας ευλαβής και ευσεβής άνθρωπος, ο οποίος του δίδαξε τα θεία γράμματα. Από μικρός έδειξε την κλίση του προς τη μοναχική ζωή και σύντομα αποφάσισε να αφήσει τα εγκόσμια και να γίνει μοναχός.

Εκεί, έλαβε το όνομα Μακάριος και έδειξε ευσεβή πόθο και συνέπεια στην άσκηση, την νηστεία και την προσευχή με τη φήμη του ως άνδρα αγίου και θαυματουργού να μεγαλώνει. Όταν ο Ηγούμενος της Μονής αναπαύθηκε και αποδήμησε προς τον Κύριο, οι μοναχοί ζήτησαν τον Μακάριο να αναλάβει τα καθήκοντα του Ηγουμένου.

Σύντομα, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιος, έμαθε για τον άγιο βίο του Μακαρίου, τον κάλεσε στην Πόλη και τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Εκείνη όμως την περίοδο ξέσπασε η Β΄ φάση της εικονομαχικής διαμάχης και ο αυτοκράτορας φυλάκισε τον πρεσβύτερο Μακάριο. Αν και απελευθερώθηκε από τον Μιχαήλ Τραυλό, με την προϋπόθεση να ασπασθεί την αίρεση, ο άγιος αρνήθηκε να αλλαξοπιστήσει και εξορίστηκε στην Αφουσία, ένα ερημικό νησί στη θάλασσα του Μαρμαρά. 

Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, το 820 μ.Χ., αναπαυμένος στην αγκαλιά του Κυρίου.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content