Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Γρηγόριος Ε' Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

10 Απριλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον μεγάλο Εθνομάρτυρα και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε’, τον μεγάλο αυτόν εκκλησιαστικό ηγέτη αλλά και πατριώτη της Ελληνικής Επανάστασης.
Γεννήθηκε το 1745 στη Δημητσάνα και το κατά κόσμον όνομά του ήταν Γεώργιος. Το 1767, μετέβη στη Σμύρνη, όπου και έλαβε πλούσια γνώση φιλοσοφίας, θεολογίας και άλλων επιστημών. Ο ίδιος, αφότου έγινε πρώτος διάκονος στην επισκοπή Σμύρνης από τον επίσκοπο Προκόπιο, έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό για να βοηθήσει μαθητές από την πατρίδα του να σπουδάσουν.

Το 1785 έγινε πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ο πάντοτε ενεργητικός και φλογερός Γρηγόριος, εκδιώχθηκε δύο φορές από τον θρόνο του, με την υποψία του Σουλτάνου της συμμετοχής του στην Επανάσταση. Επανήλθε οριστικώς το 1818 και έμεινε στον πατριαρχικό θρόνο μέχρι και τον μαρτυρικό του θάνατο. Εκείνο το έτος ο Ιωάννης Φαρμάκης τον έκανε μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Όταν ξέσπασε η επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ο Σουλτάνος, έχοντας ήδη θανατώσει πολλούς Έλληνες της Πόλης, ανάγκασε τον Πατριάρχη να καταδικάσει την επανάσταση. Όμως, ο Πατριάρχης ουδέποτε την εγκατέλειψε αλλά συνέχισε να την βοηθά. Αυτό μάλιστα το μαρτυρεί και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης σε επιστολή του. Σύντομα όμως οι Τούρκοι κατάλαβαν ότι βοηθά την Επανάσταση και στις 22 Απριλίου, Κυριακή του Πάσχα, τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν στην πύλη του Πατριαρχείου. Το σώμα του έπειτα το πέταξαν στην θάλασσα όπου ευσεβείς χριστιανοί το βρήκαν και το έθαψαν.
Η πύλη στην οποία κρέμασαν τον πατριάρχη Γρηγόριο, δεν έχει ανοίξει μέχρι και σήμερα, προς τιμήν και μνήμη του.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content