Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Ευτύχιος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

6 Απριλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ευτύχιο, Αρχιεπίσκοπο και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ένα μεγάλο θεολόγο της Εκκλησίας, ο οποίος πολέμησε υπέρ της Ορθοδοξίας και κατά της αίρεσης του Μονοφυσιτισμού. 

Γεννημένος το 512 μ.Χ., ο Ευτύχιος διδάχθηκε από τον ιερέα παππού του Ησύχιο για την χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε χριστιανός. Στην συνέχεια,  χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και πήγε στη μονή της Αμασείας στην οποία λόγω της αρετής του έγινε ηγούμενος.
Εκείνη την περίοδο, η Εκκλησία ταλανιζόταν ιδιαίτερα από την αίρεση του μονοφυσιτισμού. Παρά τους αναθεματισμούς από τις συνόδους και τις προσπάθειες του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, να υπάρχει σταθερότητα, μια τέτοια προοπτική δεν φάνηκε πιθανή.
Το 552 μ.Χ. παρέδωσε την ψυχή του ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μηνάς. Την θέση του ανέλαβε ο Άγιος Ευτύχιος, ο οποίος και συγκάλεσε το 533 μ.Χ. την Ε’ Οικουμενική Σύνοδο.

Εκεί όχι μόνο καταδίκασε τις δοξασίες των μονοφυσιτών, αλλά και την αίρεση του αφθαρτοδοκητισμού. Όμως ο Ιουστινιανός, προσπαθώντας να ενώσει το ρήγμα που είχαν δημιουργήσει οι μονοφυσίτες, δέχθηκε τον αφθαρτοδοκητισμό και καθαίρεσε με σύνοδο τον Πατριάρχη Ευτύχιο.
Μετά από πολλά έτη στην εξορία το 577 μ.Χ., ο Ιουστίνος ο Β’ τον επανέφερε στον θρόνο, μετά επευφημιών του λαού. Ο Άγιος εκοιμήθη το 582 μ.Χ. εν ειρήνη.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content