Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Ευψύχιος από την Καισάρεια

9 Απριλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ευψύχιο, μάρτυρα νέο στην ηλικία που δεν δίστασε να καταδικάσει και να καταστρέψει τα είδωλα της χριστιανικής Καισάρειας.
Ο Άγιος Ευψύχιος έζησε στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. Ήταν ένθερμος κήρυκας των λόγων του Ευαγγελίου. Κάποια στιγμή, στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, ο Ιουλιανός είχε κτίσει είδωλο της θεάς Τύχης, που προσκυνούσαν κάθε μέρα επιδεικτικά οι ειδωλολάτρες. Ο Ευψύχιος, αφού πήρε μαζί του και μερικούς άλλους τολμηρούς νέους, πήγε και γκρέμισε το είδωλο. Όταν συνελήφθη, είπε στον αξιωματούχο ότι ο Ιουλιανός δεν έχει κανένα δικαίωμα να ενεργεί με τέτοιο τρόπο στη χριστιανική Καισαρεία. 

Ο Ευψύχιος ήξερε ότι οι πράξεις του δεν θα έμεναν ατιμώρητες από τους ειδωλολάτρες και αυτό το είχε πει και στους συντρόφους του ώστε να είναι έτοιμοι για τις συνέπειες της πίστης τους στον Κύριο.

Πράγματι, οι συνεργάτες του καταδικάστηκαν σε βασανισμούς και εξορία. Ενώ ο ίδιος, ως αρχηγός της πράξης, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έτσι, ο Ευψύχιος κατατάχθηκε στη χορεία των μαρτύρων της Εκκλησίας, κερδίζοντας το αδαμάντινο στεφάνι του μαρτυρίου.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content