Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Όσιος Χριστόδουλος ο θαυματουργός, «ο εν Πάτμω»

16 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Χριστόδουλο τον εν Πάτμω.
Ο Όσιος, κατά κόσμον Ιωάννης, γεννήθηκε το 1020 στη Νίκαια της Βιθυνίας από ευσεβείς γονείς και επιδόθηκε από τη νεαρή του ηλικία στην ασκητική ζωή. Έπειτα μετέβη στο όρος Λάτρον της Μικράς Ασίας, στη Μονή του Στύλου, όπου και συγκέντρωσε γύρω του πολλούς μοναχούς. Λόγω όμως των βαρβαρικών επιδρομών κατέφυγε στην Πάτμο. Στη συνέχεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στο νησί της  Κως. Εκεί ίδρυσε τη μόνη της Αγνής Θεομήτορος. Όταν συνάντησε τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό τον Α΄, παρακάλεσε να του δώσει άδεια να ιδρύσει μόνη στη νήσο της Πάτμου. 

Όσιος Χριστόδουλος ο θαυματουργός, «ο εν Πάτμω» 16 Μαρτίου

Η άδεια δόθηκε, όμως πριν ακόμη ολοκληρωθεί  το έργο, ο όσιος αναγκάζεται μαζί με τους μοναχούς να εγκαταλείψουν τον τόπο  λόγω των επιδρομών των Τούρκων. Από την Πάτμο κατέπλευσε στην Εύβοια. Ο Άγιος,  έχοντας το προφητικό χάρισμα, προέβλεψε πως οι Αγαρηνοί δεν θα κατοικήσουν μέχρι τέλους στα νησιά της Ελλάδος.  Λίγες ημέρες αργότερα, ο όσιος ευλογώντας όλους όσους είχε δίπλα του, παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό.

Απολυτίκιο

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Tῆς Νικαίας τὸν γόνον καὶ τῆς Πάτμου τὸ καύχημα καὶ τῶν μοναζόντων τὸ κλέος θεοφόρον Χριστόδουλον τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις ἀδελφοί, τὸ σκῆνος προσπτυσσόμενοι αὐτοῦ, ἵνα λάβωμεν τὴν ἴασιν τῶν ψυχῶν καὶ τῶν σωμάτων κράζοντες. Δόξα τῷ δεδοκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content