Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Κύριλλος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

18 Μαρτίου

Τη σημερινή μέρα θυμόμαστε τον Άγιο Κύριλλο, Πατριάρχη Ιεροσολύμων.
Ο Άγιος 
γεννήθηκε το έτος 313 μ.Χ. στα Ιεροσόλυμα και καταγόταν από την Παλαιστίνη. Αποδείχθηκε υπερασπιστής των αποφάσεων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Λόγω όμως, της δογματικής του τοποθέτησης, ήρθε αντιμέτωπος με τον επίσκοπο Ακάκιο Καισαρείας,  ο οποίος επιδίωξε να τον πολεμήσει με κάθε τρόπο. Εξορίσθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας, όπου έγινε δεκτός από τον επίσκοπο της περιοχής. Επέστρεψε στην έδρα του το 361 μ.Χ. επί αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτη. Όμως εξορίστηκε και πάλι από τον αυτοκράτορα για 11 χρόνια και επανήλθε στον θρόνο του μετά τον θάνατο του ηγεμόνα. Αγωνίστηκε σε όλη του την ζωή για την υπεράσπιση της πίστεως και την κατατρόπωση των αιρετικών, οι οποίοι βρίσκονταν σε μεγάλη έξαρση. Έπειτα από τις πολύχρονες εξορίες του, ο Άγιος παρέδωσε τη μακάρια ψυχή του  στον Κύριο το 387 μ.Χ.

Άγιος Κύριλλος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων 18 Μαρτίου

Το κύριο έργο του είναι 23 Κατηχήσεις. Σκοπός των Κατηχήσεων είναι η εισαγωγή των κατηχουμένων στις θεμελιώδεις διδασκαλίες της πίστεως και του ηθικού βίου των Χριστιανών αλλά και η φανέρωση των μυστηρίων της Εκκλησίας στους νεοβαπτισθέντες. Η αξία των Κατηχήσεων του Αγίου Κυρίλλου είναι μεγάλη αφού κανένα έργο προ αυτού δεν εμφανίζει με τόση παραστατικότητα σχεδόν όλο το μυστηριακό περιεχόμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Για αυτό, έχει διατυπωθεί ότι οι Κατηχήσεις του Αγίου Κυρίλλου αποτελούν έκτυπη αναπαράσταση αυτής της ίδιας της αποστολικής παράδοσης.  

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Τὴν ὡραιότητα.
Στολὴν τὴν ἔνθεον, ἀμφιεσάμενος, στῦλος ὁλόφωτος, ὤφθης τῆς πίστεως, τῶν Ἀποστόλων ἐν Σιῶν τὴν χάριν κεκληρωμένος, ὅθεν ἐνδιέπρεψας, εὐσέβειας τοὶς δόγμασι, καὶ πιστῶς ἐσκόρπισας, τῆς σοφίας τὸ τάλαντον. Καὶ νῦν ὑπὲρ ἠμῶν ἐκδυσώπει, Κύριλλε Πάτερ Ἱεράρχα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content