Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Μάρκος Επίσκοπος Αρεθουσίων

29 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Μάρκο, τον επίσκοπο Αρεθουσίων, χαρακτηριστικό του οποίου ήταν το χριστιανικό θάρρος. 

Έζησε στους δύσκολους καιρούς των πρωτοχριστιανικών διωγμών και αναδείχθηκε μεγάλος διώκτης της ειδωλολατρείας. Στην προσπάθεια του να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού, υπέστη πολλά βασανιστήρια.

Όμως, λόγω της μεγάλης αγάπης που είχε για τον Χριστό τα υπέμεινε όλα με καρτέρια και συγχωρούσε αυτούς που τον βασάνιζαν. Μάλιστα, ευχαριστούσε και δοξολογούσε τον Θεό για αυτά. Μπροστά σε αυτό το θέαμα, ο έπαρχος της πόλεως θαύμασε την πνευματική ανδρεία του Αγίου, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την φυλάκισή του και ζήτησε άμεσα να απελευθερωθεί. Ο Άγιος ελευθερώθηκε και με τη χάρη του Θεού βάπτισε χριστιανούς τους διώκτες του. Παρέδωσε ειρηνικά μετά από καιρό την ψυχή του στο Θεό πλήρης Πνεύματος Αγίου.

Απολυτίκιο

Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ἀρεθουσίων ὁ σοφὸς Ποιμενάρχης, ὑπὲρ Χριστοῦ Μᾶρκε στερρῶς ἠνωνίσω, ἐν τὴ Φοινίκη δὲ ὢ Κύριλλε Διάκονε, Μάρτυς ὤφθης ἔνθεος, καὶ ἐν Γάζῃ τὴ πόλει, ἅμα καὶ Ἀσκάλωνι, Ἱερεῖς θεοφόροι, μετὰ Γυναίων ἤθλησον σεμνῶν, οὖς ὡς ὀπλίτας, Χριστοῦ μακαρίσωμεν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content