Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος

30 Μαρτίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Ιωάννη τον Σιναΐτη, τον περίφημο συγγραφέα της Κλίμακος και φωστήρα του μοναχικού βίου. 

Ο Όσιος Ιωάννης, προερχόταν από μία ευσεβή και εύπορη οικογένεια. Αφού πρώτα έλαβε καλή μόρφωση, έγινε μοναχός και τέθηκε υπό την πνευματική καθοδήγηση του γέροντος Μαρτυρίου στο όρος Σινά. Ασκήθηκε στην νηστεία με την οποία κατάφερε να κατατροπώσει πολλά πάθη, ενώ η υπακοή στο γέροντα του, καθώς και η αγάπη του προς τον Θεό τον ανέβασαν σε μεγάλα πνευματικά ύψη. Έγραψε δύο περίφημα βιβλία, την Κλίμακα, στην οποία περιγράφει τα 30 στάδια της πνευματικής εξέλιξης και τον “Λόγο προς τον Ποιμένα”. 

Τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του, συνέχισε την άσκηση στην έρημο, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό λαμβάνοντας το στεφάνι της ασκήσεως.

Άγιος Ιωάννης συγγραφέας της Κλίμακος 30 Μαρτίου

Απολυτίκιο

Ήχος πλ. Δ’.

Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου το ἄγονον ἐγεώργησας· και τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατόν τούς πόνους ἐκαρποφόρησας· και γέγονας φωστήρ τῇ οἰκουμένῃ, λάμπων τοῖς θαύμασιν, Ἰωάννη, Πατήρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content