Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Προφήτης Ιερεμίας

1 Μαΐου

Την σημερινή ημέρα, θυμόμαστε τον μεγάλο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης Ιερεμία, έναν δυναμικό και φλογερό κήρυκα των λόγων του Κυρίου ο οποίος έζησε στα τελευταία χρόνια προ της Βαβυλώνιας αιχμαλωσίας.

Γεννήθηκε το 650 π.Χ., στην μικρή πόλη Αναθώθ, βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και ονομαζόταν Χελκίας. Ανατράφηκε στην ιερατική αυτή οικογένεια με αυστηρότητα. Μελετούσε τους προ αυτού Προφήτες Ησαΐα και Ωσηέ. Νεότατος στην ηλικία, περίπου 25 ετών, κλήθηκε από τον Θεό στο προφητικό αξίωμα.

Κήρυξε στο βασίλειο του Ιούδα, καθώς το βασίλειο του Ισραήλ κατέρρεε. Το Ιουδαϊκό βασίλειο βρισκόταν υπό την επιρροή των Ασσυρίων και ο λαός του Ισραήλ, έχοντας υποπέσει στην ειδωλολατρία για μία ακόμη φορά, είχε ξεχάσει την πίστη στον Θεό. Ο Ιερεμίας, έχοντας λάβει πληροφορία από τον Θεό για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ από τον βασιλέα Ναβουχοδονόσωρ, προσπαθούσε να επαναφέρει τους Ισραηλίτες, δίχως όμως σημαντική επιτυχία. Το βιβλίο του είναι χαρακτηριστικό για τον παραπονετικό του λόγο, αλλά και την ελπίδα που εναποθέτει ο προφήτης, στο πρόσωπο του Θεού.

Κατά τα τελευταία χρόνια του βασιλείου του Ιούδα, ο προφήτης προσπαθεί να συνετίσει τον λαό, αλλά ο Σεδεκίας, τον ρίχνει σε έναν λάκκο βαθύ. Μόνο με την βοήθεια του Αβδιμέλεχ βγαίνει από την φυλακή εκείνη. Λίγο καιρό αργότερα, η προειδοποίηση του Θεού γίνεται πραγματικότητα, η Ιερουσαλήμ καταστρέφεται και οδηγείται στην Βαβυλώνια αιχμαλωσία.

Ο προφήτης μετά από τα γεγονότα αυτά, βρέθηκε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε και μαρτυρικό θάνατο, δια λιθοβολισμού.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content