Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων
που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Νεομάρτυρας Αργύριος ο Επανομίτης

11 Μαΐου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Αργύριο τον Επανομίτη και Νεομάρτυρα, πολιούχο της Επανομής στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Γεννήθηκε το 1778 στην Επανομή από τον Αστέριο και τη Βασιλική. Μία ημέρα, έμαθε τα δυσάρεστα νέα, ότι ένας Χριστιανός αιχμάλωτος των Τούρκων, υπέκυψε και αποφάσισε να ασπασθεί τη μουσουλμανική θρησκεία.

Όταν οι Γενίτσαροι πήραν αυτόν τον άνθρωπο σε ένα καφενείο για να τον μυήσουν στη θρησκεία τους, τους ακολούθησε και ο Αργύριος. Μόλις μπήκε μέσα, άρχισε να ελέγχει τον άνθρωπο που πρόδιδε τον Χριστό για την ψεύτικη θρησκεία των Αγαρηνών. Του είπε ότι αξίζει κάποιος να πεθάνει πρόωρα και να κερδίσει την αιώνια δόξα παρά να ζήσει και να κερδίσει την κόλαση. Οι Αγαρηνοί τον χτύπησαν πολύ. Εκείνος, όμως παρέμεινε ατάραχος και τους είπε:

 «Είμαι Χριστιανός και δεν αρνιέμαι την πίστη μου. Δόξα και τιμή μου ο Σταυρός του Χριστού. Επιθυμία μου είναι να αποθάνω για την πίστη και την αγάπη του Χριστού» τους είπε.

Εξαγριωμένοι οι μουσουλμάνοι, τον οδήγησαν μπροστά στον κριτή. Ο κριτής εκτιμώντας το θάρρος του Αργυρίου, προσπάθησε να διαπραγματευθεί μαζί με τους Αγαρηνούς, αλλά τελικά βλέποντας το πείσμα τους, έστειλε τον νεαρό Αργύριο στην αγχόνη.

Έτσι, σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών, το 1806 και ημέρα Παρασκευή, ο Άγιος οδηγήθηκε σε έναν τόπο, το σημερινό Καπάνι, στην κεντρική αγορά της πόλεως Θεσσαλονίκης, όπου και απαγχονίσθηκε, παραδίδοντας τη ψυχή του στον Κύριο.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα