Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων
που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Επιφάνιος Επίσκοπος Κωνσταντίας Κύπρου

12 Μαΐου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Επιφάνιο, τον Επίσκοπο Κωνσταντίας Κύπρου, έναν από τους μεγαλύτερους Εκκλησιαστικούς Πατέρες, που έλαβε μέρος και στην Β’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ανήκε σε οικογένεια Ιουδαίων. Έμεινε ορφανός στην ηλικία των 10 ετών και κατέφυγε σε δύο γέροντες και ασκητές της ερήμου. Εκεί έμαθε για τον Χριστό, βαπτίσθηκε και έγινε και αυτός ασκητής. Διάβαζε , έγραφε και μελετούσε τις γραφές. Τα πολλά χαρίσματα και η φήμη του διαδόθηκαν παντού. Όταν μία φορά έπλεε προς την Παλαιστίνη, μία τρικυμία, οδήγησε το πλοίο στην πόλη της Κωνσταντίας. Εκεί, έγινε δεκτός από τον λαό και το 367 μ.Χ., έλαβε την θέση του Επισκόπου. Ακούραστος εκκλησιαστικός ηγέτης, πολεμούσε αιρέσεις με την πένα του, βοηθούσε τους Χριστιανούς και κήρυττε τον Θείο Λόγο.

Το 381 μ.Χ., μαζί με τέσσερις άλλους Κυπρίους επισκόπους, έλαβε μέρος στη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο. Μέχρι και τον θάνατό του το 403 μ.Χ. ήταν δραστήριος, αλλά και θαυματουργός, καθώς όχι μόνο είχε την δυνατότητα από τον Θεό να προσφέρει θεραπείες, αλλά και να εκβάλλει δαιμόνια, καθώς και να ανασταίνει νεκρούς.

Τα συγγράμματά του, είναι πολλά. Σε αυτά εκφράζει το δόγμα της Εκκλησίας, διδάσκει και καθοδηγεί στα μυστήρια της Ορθοδοξίας. Η αγιασμένη αυτή μορφή της Εκκλησίας, παρέδωσε το πνεύμα στις 12 Μαΐου του 403 μ.Χ., μετά από 36 έτη στην αρχιερωσύνη, όταν γύριζε στην Κωνσταντία από την Κωνσταντινούπολη. 

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα