Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων
που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Όσιος Παχώμιος ο Μέγας

15 Μαΐου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Παχώμιο τον μεγάλο, τον μεγάλο φωστήρα των ασκητών, θεμελιωτή της κοινοβιακής οργανώσεως τους.

Γεννήθηκε το 292 μ.Χ στην Κάτω Θηβαΐδα της Αίγυπτου από γονείς ειδωλολάτρες και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου. Ανήκε στις τάξεις του στρατού, αλλά σύντομα έφυγε, αναζητώντας ησυχία στην έρημο, όπου και έγινε μοναχός.

Πνευματικός του πατέρας ήταν ο Παλάμωνας, μια μεγάλη και αγιασμένη μορφή. Μόλις κοιμήθηκε, ο Παχώμιος έφυγε προς την Άνω Θηβαϊδα, όπου με τον αδελφό του Ιωάννη, ο οποίος ασπάστηκε και αυτός το μοναχικό σχήμα, έχτισαν εκεί κοινόβιο. Οι αρετές του Παχωμίου και τα πνευματικά του χαρίσματα έκαναν την φήμη του να μεγαλώσει. Σε σύντομο χρονικό διάστημα η μονή του αριθμούσε πάνω από 14.000 μοναχούς.

Ο Παχώμιος, μάλιστα, εισάγει τις έννοιες της κοινοκτημοσύνης, του διακονήματος και του κανόνα στη ζωή των μοναχών. Ορίζει τον κοινό ρουχισμό τους ούτως ώστε να ξεχωρίζουν από τους λαϊκούς και απέφευγε τις πολυτέλειες, όπως για παράδειγμα τα υποδήματα. Λόγω του μεγάλου τους αριθμού, οι μοναχοί ήταν χωρισμένοι σε 24 τάξεις με καθεμιά να συμβολίζεται με έναν αριθμό του αλφάβητου. Τέλος, οι μοναχοί του Παχωμίου, ζούσαν εν σιωπή, συνεννοούμενοι με νεύματα και δεν έτρωγαν κρέας.   

Το 348 μ.Χ. περιποιούμενος ο ίδιος τους μοναχούς που ασθένησαν από πανώλη, αρρώστησε και ο ίδιος και μετά από λίγο απέθανε. Τον Όσιο Παχώμιο διαδέχθηκε στην ηγουμενία ο Όσιος Θεόδωρος ο Ηγιασμένος.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα