Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων
που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Αγία Πελαγία

4 Μαΐου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε την Αγία Πελαγία, την δυναμική αυτή νεαρή, η οποία αν και απορρίφθηκε από όλους τους δικούς της ανθρώπους, έγινε δεκτή από την αγάπη του Κυρίου.

Γεννήθηκε στην Ταρσό της Κιλικίας και ζούσε στη Ρώμη κατά τα χρόνια του Διοκλητιανού. Είχε μάλιστα στενές σχέσεις με την αυτοκρατορική οικογένεια, καθώς ήταν αρραβωνιασμένη με τον υιό του Διοκλητιανού. Μία ημέρα λοιπόν, είδε στον ύπνο της τον Επίσκοπο της Ρώμης να την καλεί να βαπτισθεί. Αποφασίζει, λοιπόν, βρίσκοντας ένα πρόσχημα ότι θα πάει στην τροφό της, να φύγει για να βρει αυτόν τον Επίσκοπο. Και όντως τον συνάντησε και εκείνος της μίλησε για τον Χριστό. Η Πελαγία τότε, άνοιξε την καρδιά της για να Τον δεχθεί και βαπτίσθηκε χριστιανή.

Έπειτα από τη βάπτισή της, αφού πούλησε τα πλούσια ενδύματά της για να δώσει χρήματα στους φτωχούς, πήγε να βρει χαρούμενη την τροφό της για να της πει τα χαρμόσυνα νέα. Εκείνη, αντιθέτως, σκλήρανε την καρδιά της και θύμωσε. Η Πελαγία τότε επέστρεψε στο σπίτι της, πιστεύοντας ότι θα βρει υποστήριξη από το πρόσωπο της μητέρας της.

Και  η μητέρα της, όμως, όταν την αντίκρισε, αναστατώθηκε και την ικέτευε να επανέλθει στην αρχική της πίστη. Η Πελαγία δήλωσε ότι η απόφασή της ήταν οριστική και αμετάκλητη. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό και ο γιος του Διοκλητιανού, ο οποίος ήταν αρραβωνιαστικός της, από τη θλίψη του έδωσε τέλος στη ζωή του.

Όταν ο Διοκλητιανός έμαθε τους λόγους του θανάτου του υιού του, κάλεσε την Πελαγία σε απολογία και την απείλησε με θάνατο, αν δεν θυσίαζε στα είδωλα. Η Αγία με θάρρος είπε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τον μόνο και αληθινό Θεό. Έτσι, ο αυτοκράτορας διέταξε να υποβληθεί σε μαρτύρια. Η Αγία Πελαγία με αυτόν τον τρόπο, παρέδωσε την τίμια ψυχή της στον Κύριο.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα