Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων
που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς

5 Μαΐου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε την Αγία Ειρήνη την Μεγαλομάρτυρα, η οποία δεν προσελκύσθηκε από τα είδωλα, αλλά φωτίσθηκε από την αγάπη του Ιησού Χριστού και θυσιάστηκε γι’ αυτήν.

Έζησε τον 4ο αι. μ.Χ. Ήταν κόρη του βασιλέα της Λικινίας που ονομαζόταν Λικίνιος. Εκείνος ήταν ειδωλολάτρης και την είχε κλεισμένη σε ένα κάστρο, στο οποίο μαθήτευε δίπλα σε ένα γέροντα, τον Απελλιανό.

Μία μέρα, είδε ένα όραμα, το οποίο ο Απελλιανός το ερμήνευσε ως προάγγελο του μαρτυρίου της. Λίγο αργότερα, διδάχθηκε για τον Χριστό από μία άλλη νέα, κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε Χριστιανή, λαμβάνοντας το όνομα Ειρήνη. Η Ειρήνη, με ευσεβή ζήλο, συνέτριψε τα είδωλα με αποτέλεσμα, ο πατέρας της να ζητήσει να την σκοτώσει. Έτσι την έδεσε σε ένα άλογο, προκειμένου να την ποδοπατήσει, αλλά το άλογο, στράφηκε ενάντια στον ίδιο. Αν και έπεσε νεκρός, η Αγία θαυματουργικά τον ανέστησε και όλη η οικογένεια αποφάσισε να βαπτισθεί.

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες στα χέρια των Περσών, η Αγία πήγε στην Καλλίπολη του Ελλησπόντου, όπου βασίλευε ο Νουμεριανός. Εκεί, με παρρησία ομολόγησε τον Χριστό, γεγονός που οδήγησε σε πολλά βασανιστήρια αλλά και στον μαρτυρικό της θάνατο. Το θαυμαστό μαρτύριο της Αγίας, προσείλκυσε χιλιάδες να δεχθούν τον Κύριο στις καρδιές τους.     

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα