Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων
που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής

8 Μαΐου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, τον επονομαζόμενο και Θεολόγο, ο οποίος έλαβε τον τίτλο αυτό για την υψηλή θεολογία του Ευαγγελίου που έγραψε.

Γεννήθηκε στην Καπερναούμ της Γαλιλαίας. Οι γονείς του ήταν ο Ζεβεδαίος και η Σαλώμη και είχε έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον Ιάκωβο. Με βάση τις ευαγγελικές περικοπές, γνωρίζουμε ότι ο Ιωάννης ήταν γνωστός στους κύκλους του αρχιερέα, από όπου πιθανότατα θα είχε μάθει να γράφει και να διαβάζει από την ηλικία των 16 ετών. Είχε δουλέψει ως γραμματέας στην αρχιερατική αυλή, ενώ ήταν μέλος του συνεταιρισμού που είχε ο πατέρας του με τον Σίμωνα-Πέτρο και τον Ανδρέα.
Όταν ο Βαπτιστής βγήκε από την έρημο στις όχθες του Ιορδάνου, ο Ιωάννης έγινε μαθητής του. Αργότερα, όταν ο Πρόδρομος φυλακίστηκε από τον Ηρώδη, με την προτροπή του δασκάλου του, αποφάσισε να ακολουθήσει τον Ιησού.Ο Ιωάννης ήταν παρών σε όλα τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου, μέχρι και τον πικρό Σταυρικό Θάνατο. Μετά την Ανάσταση και την Πεντηκοστή, παρέμεινε στα Ιεροσόλυμα, δίπλα στον Πέτρο και τον Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, στηρίζοντας όχι μόνο την Εκκλησία, αλλά και την Υπεραγία Θεοτόκο, μετά την προτροπή του Κυρίου πάνω στον σταυρό.

Μετά την κοίμηση και την μετάσταση της Παρθένου Μαρίας, ο Ιωάννης έφυγε από τα Ιεροσόλυμα και κατευθύνθηκε προς την Έφεσο, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Στήριξε, κήρρυξε, αλλά και έγραψε τρεις Καθολικές Επιστολές προς τις Εκκλησίες για να δυναμώσει την πίστη τους. Είδε όλους τους συμμαθητές του να βρίσκουν σκληρό θάνατο στα χέρια των διωκτών ενώ ο ίδιος ήταν από τους τελευταίους που απεδήμησε προς τον Κύριο.
Κοιμήθηκε στην τελευταία δεκαετία του 1ου αι. μ.Χ, αφότου συνέγραψε το Ευαγγέλιο του, κατά το 95 μ.Χ. Στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, κρύβει τον εαυτό του πίσω από την φράση, «ο αγαπημένος μαθητής», για να δείξει την πατρική σχέση που είχε με τον Κύριο, κατά την επίγεια Δράση Του.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα