Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης

20 Ιουλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον μεγάλο Προφήτη Ηλία, τον Θεσβίτη, ο οποίος κατέχει μια δαίτερη και ξεχωριστή θέση ανάμεσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης.

Ζει τον 9 π.Χ. αιώνα, με καταγωγή από τη Θέσβη, γι’ αυτό και ονομάζεται Θεσβίτης. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του Σωβάκ, βλέπει σε θεία οπτασία, δυο άνδρες λευκοφορεμένους να ονοματίζουν το βρέφος Ηλία και να το περιβάλλουν με φωτιά. Όταν ο πατέρας του το διηγήθηκε στους ιερείς της Αγίας πόλης Ιερουσαλήμ , εκείνοι του είπαν ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά.

Ο Προφήτης Ηλίας άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη. Όμως, ο βασιλιάς Αχαάβ και η γυναίκα του Ιεζάβελ, άνθρωποι ασεβείς, καταδίωκαν τον Ηλία, όπως η Ηρωδιάδα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Πρώτο μεγάλο σημείο, που έδωσε ο προφήτης Ηλίας, ήταν όταν προσευχήθηκε και δεν έβρεξε για τριάμισι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα , κρυβόταν σε μια σπηλιά σ’ ένα χείμαρρο πέρα από τον Ιορδάνη. Εκεί υπήρχε λίγο νερό κι ένας κόρακας που τού πήγαινε τροφή κάθε πρωί. Ο Προφήτης προσευχήθηκε κι ανέστησε το παιδί της χήρας γυναίκας που τον φιλοξενούσε, καθώς δεν είχε εφόδια να επιβιώσει.

Δεύτερο μεγάλο σημείο ήταν όταν προσευχήθηκε κι ήρθε φωτιά από τον ουρανό για να ντροπιάσει τετρακόσιους ειδωλολάτρες ψευτοιερείς.

Ύστερα απ’ αυτό το σημείο, ο λαός έπιασε τους τετρακόσιους ψευτοϊερείς κι ο προφήτης Ηλίας τους τιμώρησε αυστηρά.
Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μαθητές, κατά τη θεία Μεταμόρφωση, είδαν τους δυο Προφήτες, τον Μωϋσή και τον Ηλία, να συνομιλούν με τον Ιησού Χριστό. Όλα αυτά φανερώνουν την ξεχωριστή θέση του προφήτη Ηλία ανάμεσα στους Προφήτες και μέσα στη συνείδηση του λαού.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content