Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιοι Συμεών ο δια Χριστόν σαλός και Ιωάννης

21 Ιουλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τους  οσίους και θεοφόρους πατέρες Συμεών και Ιωάννη, δύο φίλους αγίους και μεγάλους ασκλητές.  Οι άγιοι κατάγονταν από την Έδεσσα της Συρίας.  Έζησαν στα χρόνια του βασιλιά
Ιουστίνου του νέου, στις αρχές του 6ου  μ.Χ. αιών. Ήταν πολύ φίλοι και κοινό τους στοιχείο ήταν η μεγάλη πίστη και αγάπη στο πρόσωπο του Χριστού.  Αποφάσισαν να πάνε μαζί και οι δύο στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσουν τους θεοβάδιστους Αγίους Τόπους.

Αφού ολοκλήρωσαν το προσκύνημα, πήγαν στην Μονή του Οσίου Γερασίμου και έγιναν μοναχοί αρχικά υπό την καθοδήγηση του οσίου γέροντα Νίκωνος. Ακολούθως,  αποσύρθηκαν  στην έρημο όπου διέμειναν μαζί επί σαράντα χρόνια, κάτω από σκληρή άσκηση.

Κατόπιν ο Συμεών επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα και εξέφρασε την επιθυμία μέσω της προσευχής του, να παραμείνει εντελώς άγνωστος. Πράγματι ο Θεός οικονόμησε έτσι τα πράγματα και  ο Συμεών προσποιούνταν τον σαλό.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Έμεσα της Συρίας, επιτέλεσε πολλά θαύματα, Αναπαύθηκε εν Κυρίω φτωχός και ταλαιπωρημένος, αλλά με πλούσια θεία χάρη και πνευματική ευλογία.

Αργότερα έφθασε εκεί και ο Ιωάννης, όπου έμαθε για τον θάνατο του Συμεών και μετά από λίγο καιρό κοιμήθηκε και ο ίδιος.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content