Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς

26 Ιουλίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε την Αγία Παρασκευή, η οποία διακήρυξε τον λόγο του Χριστού σε ολόκληρη τη Ρώμη και τέλος παρέδωσε την αγία ψυχή της γι’ Αυτόν. Γεννήθηκε στη Ρώμη, σε καιρούς κατά τους οποίους οι χριστιανοί διώκονταν από ειδωλολάτρες αυτοκράτορες . Mετά τον θάνατο των γονέων της, μοιράζει όλη την περιουσία της στους φτωχούς και αναπτύσσει ιεραποστολική δραστηριότητα στα περίχωρα της πόλης κηρύσσοντας τον λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε την αντίδραση του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνου, ο οποίος τη συνέλαβε και την πίεσε, ώστε να αρνηθεί την πίστη της. Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή και αμετάκλητη, την υπέβαλε σε βασανιστήρια.
Διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως παρέμεινε η Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή χάρισε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό και να σταματήσει τους διωγμούς.

Αργότερα, συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο και σε άλλα μέρη. Κάποια στιγμή όμως ένας ειδωλολάτρης την υπέβαλε σε νέα φρικτά βασανιστήρια, από τα οποία η Αγία παρέδωσε το πνεύμα της στον πολυλατρεμένο της Κύριο.
Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των οφθαλμών και αυτήν τιμούν και προστρέχουν πλήθη των πιστών.

Οπτικοακουστικό Υλικό:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Skip to content