Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

11 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Φίλιππο τον Απόστολο, έναν εκ των Επτά Διακόνους, οι οποίοι αναφέρονται στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Τι το ιδιαίτερο λοιπόν είχε αυτός ο νέος, για τον οποίο γίνεται  ειδική μνεία στο δεύτερο βιβλίο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά; Αν μελετήσουμε τον βίο του, στον Άγιο Φίλιππο, φανερώνεται η ένθεος διδασκαλία.

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος - 14 Νοεμβρίου

Σαν άλλος προφήτης, έχει στο αυτί του τον λόγο του Θεού να τον καθοδηγεί. Όταν ζητήθηκε να κηρύξει στην Σαμάρεια, αν και Ιουδαίος, το έπραξε δίχως δεύτερη σκέψη. Εκεί βάπτισε μέσα από το φλογερό κήρυγμά τιυ και τον Σίμωνα τον Μάγο. Έπειτα άγγελος Κυρίου τον έστειλε να βαπτίσει τον Αιθίοπα ευνούχο και πάλι άγγελος Κυρίου τον έστειλε στην Άζωτο, για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Σύμφωνα με την παράδοση διετέλεσε επίσκοπος Αϊδινίου, όπου ήταν εγκατεστημένος με 4 κόρες, οι οποίες είχαν προφητικό χάρισμα. Ο Απόστολος Λουκάς του προσδίδει το προσωνύμιο “Ευαγγελιστής”. Αποτελεί σημαντικότατη μορφή για την πρώτη Εκκλησία, αλλά και για την Εκκλησία μέσα στους αιώνες. 

Ένας απλός άνθρωπος, ο οποίος έγινε διάκονος. Ο διάκονος, που έγινε Απόστολος. Ο Απόστολος που έγινε Ευαγγελιστής.

 Ο Ευαγγελιστής, που ελκύει την προσοχή του Υψίστου Θεού. Ήταν εκείνος που πραγματικά άφησε τη ζωή του να την κατευθύνει κατά κυριολεξία ο Κύριος.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείας χάριτος, πλήρης ὑπάρχων, διηκόνησας, τὴ Ἐκκλησία, ὡς Διάκονος Τοῦ Λόγου Ἀπόστολε, θεοσημείαις δὲ θείαις χρησάμενος, τῆς Σαμαρείας τὰ πλήθη κατηύγασας. Μάκαρ Φίλιππε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content