Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος

12 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Συμεών τον Νέο Θεολόγο, τον άγιο αυτόν άνθρωπο του Θεού, ο οποίος παράτησε τα όποια αξιώματα είχε στην αυτοκρατορική αυλή, για να αφιερώσει την ζωή του, ως μοναχός, στον Κύριο.

Από παιδί φανέρωνε ο Συμεών την επιθυμία να γίνει μοναχός, παρά την προσπάθεια των οικείων του να τον αναχαιτίσουν από το  μονοπάτι της μοναχικής ζωής. Στην εφηβική του ηλικία είδε το Άκτιστο Φως. Έπειτα από αυτό, μεταμορφώθηκε όλη του η ζωή, αν και ακόμα δεν μπορούσε να γίνει μοναχός, λόγω του νεαρού της ηλικίας. Όταν έφθασε ο καιρός, όχι μόνο μοναχός έγινε, αλλά και πρεσβύτερος και ηγούμενος. Όμως, ο ήσυχος βίος δεν θα ερχόταν ποτέ για τον Όσιο. Κάποιοι μοναχοί, όχι μόνον εμπόδιζαν το πνευματικό έργο της Ιεράς Μονής, αλλά και προσπάθησαν  να επιτεθούν στο Άγιο Καθηγούμενο. Όταν ο Πατριάρχης όρισε να απομακρυνθούν οι μοναχοί, ο Όσιος Συμεών το απέτρεψε και τους δέχθηκε πίσω. 

Όσιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος - 12 Οκτωβρίου

Η οσιακή του μορφή όμως δημιούργησε και άλλα θέματα, καθώς πολλοί ζήλεψαν την αγαθή του φύση. Τον συκοφάντησαν  σφοδρά και άδικα. Κατηγορία  δεν μπόρεσαν να βρουν έναντι του Αγίου. Αν και τα προβλήματα πολλά και ο βίος ταραχώδης από τους πειρασμούς, ο Άγιος Συμεών υπήρξε πολυγραφότατος. Και ο ορθόδοξος λόγος του τιμάται από την Εκκλησία τόσο, που του έδωσε το προσωνύμιο “Θεολόγος”, το οποίο προσωνύμιο μόλις άλλοι δύο άγιοι το έχουν.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείαν ἔλλαμψιν, Συμεὼν Πάτερ, εἰσδεξάμενος, ἐν τὴ ψυχή σου, φωστὴρ ἐν κόσμῳ ἐδείχθης λαμπρότατος, διασκεδάζων αὐτοῦ τὴν σκοτόμαιναν, καὶ πάντας πείθων ζητείν, ἣν ἀπώλεσαν, χάριν Πνεύματος. Αὐτὸν ἐκτενῶς ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content