Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

13 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε μια μάρτυρα του Χριστού, πιο κοντά στα δικά μας χρόνια και στη δική μας εποχή, την Αγία Χρυσή τη Νεομάρτυρα, η οποία έζησε στην περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Χρυσή προς τιμήν της στο Νομό Πέλλης και Αλμωπίας.

 Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η όμορφη και στο σώμα μα και στην ψυχή Χρυσή, έγινε στόχος για έναν ισχυρό Τούρκο, ο οποίος την απήγαγε με σκοπό να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του. Αν και νεαρή στην ηλικία, έδειξε μεγαλειότητα στην ψυχή και αρνήθηκε τις ελκυστικές προτάσεις του Τούρκου, λέγοντάς του ότι προτιμούσε να κομματιαστεί από αυτόν, παρά να αρνηθεί την πίστη της.

 

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς - 13 Οκτωβρίου

Ο πονηρός όμως ψάχνει πολλές μεθόδους για να στερήσει την Εκκλησία από τους μάρτυρές της. Οι Τούρκοι πήγαν στην οικογένεια της Χρυσής και απείλησαν ότι αν δεν έπειθαν την Χρυσή θα τους σκότωναν. Όταν οι γονείς της πρότειναν να ασπαστεί μόνον φαινομενικά τον Ισλαμισμό, η Χρυσή απογοητευμένη από την στάση τους αλλά και πλήρης Πνεύματος Αγίου είπε: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας». 

Η Αγία Μάρτυς της Εκκλησίας, παρέδωσε την αγνή ψυχή της στον Κύριο, έπειτα από πλήθος φρικτών βασανιστηρίων. Ένα μήνυμα προς όλους, ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του ανθρωπίνου βίου, ο νους και η ψυχή, πρέπει να είναι στραμμένα προς τον Θεό.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας Πίστεως.

Σκεῦος χρύσεον, τῆς παρθενίας, καὶ ἀκήρατος, νύμφη Κυρίου, ἐχρημάτισας Χρυσῆ καλλιπάρθενε· τὴν γὰρ ἁγνείαν ἀμέμπτως φυλάττουσα, ὐπὲρ Χριστοῦ θεοφρόνως ἐνήθλησας· Μάρτυς ἔνδοξε, ἱκέτευε τὸν Νυμφίον σου, δωρήσασθε ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content