Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Ο πρεσβύτερος Άγιος Λουκιανός

15 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Λουκιανό τον Ιερομάρτυρα και τον πρεσβύτερο της Εκκλησίας της Αντιοχείας, τον μεγάλο όχι μόνο ιεροκήρυκα, όχι μόνο ερμηνευτικό πατέρα, αλλά και έναν ένθερμο ιερέα της Εκκλησίας, ο οποίος δεν δίστασε να μπει στο στόμα του λύκου, όταν οι Χριστιανοί διώχθηκαν από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό.

Γεννήθηκε από οικογένεια ευσεβή. Του δόθηκε πλούσια μόρφωση από τους γονείς του αλλά, πολύ σύντομα έμεινε ορφανός στην ηλικία μόλις των 12 ετών. Αν και θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πορεία καλοζωίας και ευημερίας, δεν το επέλεξε. Αντίθετα πούλησε τα πάντα και επιδόθηκε στο έργο της συγγραφής.

Ο πρεσβύτερος Άγιος Λουκιανός - 15 Οκτωβρίου

Ο φωτισμένος Λουκιανός έγραψε και διόρθωσε τις μεταφράσεις των Εβδομήκοντα και άλλων Αποστολικών Πατέρων. Η αγάπη του για τον Χριστό τον ώθησε στην ιερωσύνη. Επιδόθηκε στο κήρυγμα, στο οποίο μάλιστα, είχε ιδιαίτερο χάρισμα, δοσμένο από τον Θεό.

 Όταν οι Χριστιανοί βρέθηκαν σε κίνδυνο από τον διωγμό του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, παράτησε τα πάντα και έτρεξε να στηρίξει το ποίμνιο. Σύντομα όμως, τον συνέλαβε ο αυτοκράτορας και τον φυλάκισε. Ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο από ασιτία και πήγε κοντά στον Κύριο και την χορεία των Αγίων του λειτουργών, όπου ιερουργεί εις τον αιώνα. 

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείῳ Πνεύματι, λελαμπρυσμένος, γνῶσιν ἔνθεον, ἐταμιεύσω, καὶ τῆς πίστεως τὸν λόγον ἐτράνωσας· ὅθεν Μαρτύρων ἀλείπτης γενόμενος, Λουκιανὲ ἐν ἀθλήσει ἠρίστευσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content