Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Λογγίνο τον Εκατόνταρχο, τον Ρωμαίο αξιωματικό, ο οποίος παραβρέθηκε στη Σταύρωση, στην ταφή και στο σφράγισμα του μνημείου του Κυρίου. Σύμφωνα με την παράδοση αυτός είναι εκείνος που τρύπησε την πλευρά του Κυρίου.
Μετά το φρικτό πάθος, τον θάνατο αλλά και τα θαυμαστά σημεία που συνέβησαν κατά τη Σταύρωση του Κυρίου, ο Λογγίνος ήταν εκείνος που ομολόγησε ότι όντως ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού. Ένας καταξιωμένος στρατιωτικός από την υπηρεσία του αυτοκράτορα, λυγίζει και σπάει μπροστά στον θάνατο του Θεανθρώπου.
Μετά από την Ανάσταση, αυτός και δύο από τους στρατιώτες του, αναχωρούν για την έρημο και μένουν εκεί. Αυτό όμως ισοδυναμούσε με λιποταξία οπότε και στάλθηκε άγημα στρατιωτικών για να φέρουν πίσω, να δικάσουν και να εκτελέσουν τον Λογγίνο μαζί με τους δύο στρατιώτες.