Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος

16 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Λογγίνο τον Εκατόνταρχο, τον Ρωμαίο αξιωματικό, ο οποίος παραβρέθηκε στη Σταύρωση, στην ταφή και στο σφράγισμα του μνημείου του Κυρίου. Σύμφωνα με την παράδοση αυτός είναι εκείνος που τρύπησε την πλευρά του Κυρίου.

Μετά το φρικτό πάθος, τον θάνατο αλλά και τα θαυμαστά σημεία που συνέβησαν κατά τη Σταύρωση του Κυρίου, ο Λογγίνος ήταν εκείνος που ομολόγησε ότι όντως ο Ιησούς ήταν ο Υιός του Θεού. Ένας καταξιωμένος στρατιωτικός από την υπηρεσία του αυτοκράτορα, λυγίζει και σπάει μπροστά στον θάνατο του Θεανθρώπου.

Μετά από την Ανάσταση, αυτός και δύο από τους στρατιώτες του, αναχωρούν για την έρημο και μένουν εκεί. Αυτό όμως ισοδυναμούσε με λιποταξία οπότε και στάλθηκε άγημα στρατιωτικών για να φέρουν πίσω, να δικάσουν και να εκτελέσουν τον Λογγίνο μαζί με  τους δύο  στρατιώτες.

Άγιος Λογγίνος ο Εκατόνταρχος - 16 Οκτωβρίου

Ο Λογγίνος, έχοντας θεία πληροφορία, υποδέχτηκε τους στρατιώτες του αγήματος που είχαν έρθει για να τον θανατώσουν και τους φιλοξένησε, δίχως αυτοί να έχουν ιδέα ότι αυτός ήταν ο Λογγίνος. Όταν τους το αποκάλυψε, αυτοί αρνήθηκαν να τον θανατώσουν, όμως ο Άγιος επέμεινε και τους είπε να εκτελέσουν τις διαταγές που έλαβαν. Αφού ετοίμασε τον τάφο του, πήγε μαζί με τους στρατιώτες αυτούς όποτε και έδωσε τη ζωή του για τον Κύριο.

Η μεταστροφή αυτή, ο δολοφόνος που γίνεται άγιος, ο σταυρωτής που γίνεται φίλος με τον Εσταυρωμένο, είναι όλα αυτά παραδείγματα μετανοίας τα οποία πέτυχε ο Λογγίνος και πλέον λειτουργεί ως παράδειγμα προς όλους εμάς. 

Απολυτίκιο

Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.

Τὸν Ἥλιον τῆς δόξης Σταυρῷ προσηλωθέντα, καὶ τοῖς ἐν σκιᾷ τοῦ θανάτου ἐκλάμποντα ὡς εἶδες, ηὐγάσθης αὐτοῦ ταῖς ἀστραπαῖς, καὶ ἤθλησας Λογγῖνε εὐσεβῶς· διὰ τοῦτο νοσημάτων παντοδαπῶν, λυτροῦσαι τοὺς ἐκβοῶντας· δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content