Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

20 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Αρτέμιο, έναν επιφανή άνδρα, που ενώ ήταν πολιτικός και πλούσιος σε υλικά αγαθά, δεν δίστασε να τα αφήσει όλα, όταν ένας άνομος βασιλέας, αποφάσισε να επιτεθεί στην πίστη του Χριστού.

Πράγματι, ο Αρτέμιος ήταν ένας στενός συνεργάτης του Μεγάλου Κωνσταντίνου, παρασημοφορημένος αξιωματούχος του Αγίου Αυτοκράτορα και κατείχε την συμπάθεια και την αγάπη όλων. 

Ωστόσο, με τον θάνατο του Κωνσταντίνου, στον θρόνο ανήλθε ο Ιουλιανός, ο άνδρας που δικαίως η ιστορία ονόμασε Παραβάτη. Ο Ιουλιανός, αδιάφορος για τις θυσίες και την πίστη του αγίου θείου του, Κωνσταντίνου, διέταξε διωγμό εναντίον των χριστιανών, προσπαθώντας να επαναφέρει τη θρησκεία των αρχαίων θεών. 

Τότε, ο Αρτέμιος έσπευσε ενώπιον του αυτοκράτορα. Ο αξιωματούχος έλεγξε τον Ιουλιανό για την πράξη του αυτή, γεγονός που εξόργισε τον αυτοκράτορα, ο οποίος διέταξε να βασανίσουν σκληρά τον Αρτέμιο. Ωστόσο, ο Αρτέμιος δεν έκανε πίσω, οπότε και ο Ιουλιανός απαίτησε την θανάτωσή του. Ο Αρτέμιος παρέδωσε έτσι, πιστός στον αγώνα, την ψυχή του στον Κύριο.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας - 20 Οκτωβρίου

Απολυτίκιο

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Εὐσέβειας τοῖς τρόποις καλλωπιζόμενος, ἀθλητικῆς ἀγλαΐας ὤφθης σοφὲ κοινωνός, πρὸς ἀγῶνας ἀνδρικοὺς παραταξάμενος· ὅθεν ὡς λύχνος φωταυγής, τῶν θαυμάτων τὰς βολάς, ἐκλάμπεις τῇ οἰκουμένῃ, Ἀρτέμιε Ἀθλοφόρε, πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content