Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

21 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Ιλαρίωνα, τον οποίο η εκκλησιαστική ιστορία ονόμασε Μέγα, καθώς μαθήτευσε δίπλα στον μεγάλο ασκητή της ερήμου, Μέγα Αντώνιο και τον μιμήθηκε, φθάνοντας σε πολλαπλά πνευματικά ύψη. 

Από μικρός, ο Ιλαρίων μαθήτευσε στην πίστη. Από νεαρή ηλικία ήρθε και έμεινε δίπλα στον Μέγα Αντώνιο, τον ασκητή της ερήμου, και όσα έμαθε και επέτυχε πνευματικά, τα οφείλει σε μεγάλο βαθμό, στον μεγάλο αυτόν διδάσκαλο μοναχό. 

Τόση ήταν η αρετή του Οσίου, που όταν ληστές ήρθαν να του κάνουν κακό, όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά με τους λόγους του, τους σταμάτησε και τους έδειξε την λανθασμένη πορεία τους, οδηγώντας τους στην μετάνοια. 

Κήρυξε σε πολλές περιοχές το ευαγγέλιο του Κυρίου, έως και τα 80 έτη της ζωής του, όταν και παρέδωσε τη ζωή του στον Κύριο.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας - 21 Οκτωβρίου

Απολυτίκιο

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Ἐγκρατείας τὴ αἴγλη λαμπρυνθεῖς τὴν διάνοιαν, ἤστραψας θαυμάτων ἀκτῖνας Ἰλαρίων Πατὴρ ἠμῶν, καὶ γεγονὸς φωστὴρ περιφανής, καὶ στῦλος εὐσέβειας θεαυγῆς, καταυγάζων τὴ ἐνθέω σου βιοτῆ, τοὺς πίστει προσιόντας σοί. Δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σου, πάσιν ἰάματα.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content