Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος

23 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα, θυμόμαστε τον Άγιο Ιάκωβο τον Απόστολο, και Αδελφόθεο, πρώτο επίσκοπο Ιεροσολύμων, αλλά και συγγραφέα ενός από τα Βιβλία της Καινής Διαθήκης.

Ο Ιάκωβος ήταν παιδί του Ιωσήφ, από την προηγούμενη γυναίκα του. Με τον γάμο του Ιωσήφ και της Παναγίας, μητέρας του Κυρίου, δέθηκε με δεσμό συγγένειας με τον Κύριο. Όπως μαρτυρείται στο Ευαγγέλιο, αρχικά ήταν επιφυλακτικός με το έργο του Ιησού. 

Όμως, μετά τον Θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου, ο Ιάκωβος έγινε ένθερμος Απόστολος και έλαβε χάρη από τον Θεό, ώστε να επιτελέσει Επίσκοπος Ιεροσολύμων. Ήταν υπόδειγμα ποιμένα και μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος στην Αποστολική Σύνοδο των Ιεροσολύμων το 48 μ.Χ. Ως Χριστιανός ποιμένας, άφησε την προσωπική του άποψη στην άκρη, και ακολούθησε τους λόγους της Εκκλησίας και του Αποστόλου Παύλου, οι οποίοι αρνούνταν την επιβολή του Νόμου στους εθνικούς. 

Άγιος Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος - 23 Οκτωβρίου

Διετέλεσε ως επίσκοπος μέχρι το 62 μ.Χ., Παρέμεινε στον επισκοπικό θρόνο και μαρτύρησε για την πίστη του. Οι Ιουδαίοι βρήκαν την ευκαιρία, σε μία περίοδο όπου οι Ρωμαίοι της Ιουδαίας βρίσκονταν σε αναταραχή, άρπαξαν τον επίσκοπο Ιάκωβο και τον πέταξαν από υψηλό σημείο στο Ναό του Σολομώντα. Ο Απόστολος Ιάκωβος αν και επέζησε από την πτώση, λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου, παραδίδοντας την ψυχή του στον Κύριο, Αδελφό αλλά και Θεό του.

Απολυτίκιο

Ἦχος δ’.

Ὡς τοῦ Κυρίου Μαθητής, ἀνεδέξω δίκαιε τὸ Εὐαγγέλιον ὡς Μάρτυς ἔχεις τὸ ἀπαράτρεπτον τὴν παρρησίαν ὡς Ἀδελφόθεος τὸ πρεσβεύειν ὡς Ἱεράρχης. Ἱκέτευε Χριστὸν τὸν Θεόν, σωθήναι τᾶς ψυχᾶς ἠμῶν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content