Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

26 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη, προστάτη Άγιο της πόλης   της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν στρατιωτικός άγιος, αλλά και μεγάλος κατηχητής.

Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, δεν είχε εξαρχής επαφή με τον Χριστιανισμό. Ευφυέστατος από το νεαρό της ηλικίας του, έφτασε στον υψηλό βαθμό του χιλίαρχου του ρωμαϊκού στρατού, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Ωστόσο, κατά το ζενίθ της στρατιωτικής του καριέρας, γνώρισε το Χριστό και η ζωή του άλλαξε για πάντα. 

Ξεκίνησε να μιλάει για τον Χριστό και ίδρυσε κατηχητικό κύκλο νέων στη Θεσσαλονίκη. Όμως, τα νέα έφτασαν στον Διοκλητιανό, ο οποίος είχε κηρύξει άνομο τον Χριστιανισμό και φυλάκισε τον Δημήτριο. Εκεί προσπαθούσε, δίχως να πετυχαίνει, να αλλάξει την πίστη του Δημητρίου. 

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης - 26 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια που ήταν φυλακισμένος ο Δημήτριος, γινόντουσαν μάχες στην αρένα της Θεσσαλονίκης και πολλοί Χριστιανοί έβρισκαν τον θάνατο από έναν γίγαντα, τον Λυαίο. Ένας νεαρός Χριστιανός, ο Νέστορας, μαθητής του Δημητρίου, ζήτησε να παλέψει και να νικήσει τον Λυαίο, αλλά πρώτα ήθελε να έχει την ευχή του διδασκάλου του. Αν και ο Δημήτριος ήταν διστακτικός, έδωσε την ευλογία του. 

Οι Ρωμαίοι κορόιδευαν τον νεαρό Νέστορα, αυτός, όμως, δεν έκανε πίσω. Σε λίγα λεπτά ο Λυαίος ήταν νεκρός και οι Ρωμαίοι θαύμασαν. Ο θαυμασμός έγινε μίσος, όταν ο Νέστορας τόνισε πως ό, τι έπραξε, το έκανε με την δύναμη του Ιησού Χριστού, του Θεού του Δημητρίου. Ο Νέστορας θανατώθηκε έξω από την πόλη. Άγημα στάλθηκε στο κελί του Δημητρίου. Ο Δημήτριος προβλέποντας τι θα συμβεί, μόλις οι στρατιώτες μπήκαν μέσα στο κελί, ύψωσε το δεξί του χέρι, όπου και τον λόγχισαν, όπως και τον Κύριο κατά την σταύρωση. 

Ο Κύριος επέτρεψε να φανεί σημάδι αγιότητας του Αγίου, αφού από το σημείο όπου τάφηκε αναδύονταν μύρο που ευωδίαζε. Ο Άγιος μυροβλύζει μέχρι και σήμερα, καθώς και τα θαύματα του είναι πολλά, σκεπάζοντας την αγαπημένη του πόλη, Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη την οικουμένη.

Απολυτίκιο

Ἦχος γ’.

Μέγαν εὕρατο ἐv τοῖς κιvδύvοις, σὲ ὑπέρμαχοv, ἡ οἰκουμένη, Ἀθλοφόρε τὰ ἔθνη τροπούμενον. Ὡς οὖν Λυαίου καθεῖλες τὴν ἔπαρσιν, ἐν τῷ σταδίῳ θαῤῥύvας τὸν Νέστορα, οὕτως Ἅγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content