Καθημερινό Συναξάρι

Αφιερώνω 1 λεπτό την ημέρα για να γνωρίσω τον βίο των Αγίων που τιμά καθημερινά η εκκλησία μας.

Άγιος Νέστωρ

27 Οκτωβρίου

Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον μαθητή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, τον Άγιο Μάρτυρα Νέστορα.

Ο Άγιος ήταν νέος στην ηλικία όταν έγινε μαθητής του Δημητρίου. Όταν έμαθε ότι ένας γίγαντας Ρωμαίος σκότωνε χριστιανούς στην αρένα, πήγε στον διδάσκαλό του, για να πάρει ευλογία να τον πολεμήσει, ώστε να μην χάνονται οι ζωές των χριστιανών. Ο Δημήτριος αρχικά αρνήθηκε, αλλά βλέποντας την επιμονή και την πίστη του νεαρού, έδωσε την ευλογία. 

Πρέπει κανείς να σταθεί στο γεγονός της ευλογίας που ζήτησε ο Νέστορας. Σε αυτή την πράξη κρύβεται η αγία υπακοή και η αρετή της ταπείνωσης. Και παίρνοντας την ευλογία του δασκάλου του, πήγε πλήρης Πνεύματος Αγίου στην αρένα. Οι περισσότεροι Ρωμαίοι τον κορόιδευαν. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός στεναχωριόταν που ένας τόσο νεαρός άνθρωπος θα χανόταν σε μια άνιση μάχη. Και όμως ο Νέστορας, ως απλός Δαυίδ, κατάφερε να εξοντώσει τον Λυαίο και να δώσει τέλος στην τρομοκρατία του.  

Άγιος Νέστωρ - 27 Οκτωβρίου

Οι Ρωμαίοι τον θαύμασαν στην αρχή και ο Διοκλητιανός ρώτησε με ενδιαφέρον αν ήθελε να καταταχθεί στις δυνάμεις του στρατού του. Ωστόσο, ο Νέστορας με τόλμη, ομολόγησε ότι όσα έπραξε ήταν με την δύναμη του Ιησού Χριστού, του Θεού που κηρύττει ο Δημήτριος. Οι Ρωμαίοι και ο αυτοκράτορας αγρίεψαν και διατάχθηκε η θανάτωσή του. Τον έβγαλαν έξω από την πόλη και έδωσαν τέλος στη ζωή του μάρτυρα, ο οποίος πανευτυχής πέταξε προς την αγκαλιά του Κυρίου. 

Απολυτίκιο

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.

Ἀθλητὴς εὐσεβείας ἀκαταγώνιστος, ὡς κοινωνὸς καὶ συνήθης τοῦ Δημητρίου ὀφθεῖς, ἠγωνίσω ἀνδρικῶς Νέστωρ μακάριε, τὴ θεϊκὴ γὰρ ἀρωγή, τὸν Λυαῖον καθελῶν, ὡς ἄμωμον ἱερεῖον, σφαγιασθεὶς προσηνέχθης, τῷ Ἀθλοθέτῃ καὶ Θεῶ ἠμῶν.

Οπτικοακουστικό υλικό

Ακούστε το Συναξάρι:

Ακούστε το Απολυτίκιο:

Στείλτε Χρόνια Πολλά στα αγαπημένα σας πρόσωπα για την ονομαστική τους Εορτή στο Viber

Τα αυτοκόλλητα ανανεώνονται συνεχώς κάθε μήνα

Ακούστε καθημερινά τον βίο των Αγίων την εκκλησίας μας μέσα από το κανάλι μας στο youtube

Συνδεθείτε στην κοινότητά μας στο Viber ώστε να λαμβάνετε καθημερινά το συναξάρι.

Skip to content